Винаги може да изненадате дори себе си с едно истинско виртуозно, но лесно гурме изкушение, което се изпича само за 30 минути. Ще се получат 4 порции.
Продукти:
230 г хилядолистно тесто
3 червени круши, сорт „Уилямс“
2 ябълки сорт „Пинк лейди“ (или друг сочен сорт)
50 г солено масло
75 г. кафява захар (само ако няма да слагате сирене рокфор)
1 с.л. мед
1 щипка комбинирани подправки (джинджифил, карамфил, канела)
1 щипка черен пипер
50 г накълцан шамфъстък (безсолен)
75 г рокфор
1 кафена лъжица листа розмарин
Приготвяне:
Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на тънки резенчета. Измийте, почистете от семките и нарежете крушите по същия начин. Поръсете плодовете със смесените подправки и черния пипер. Добавете захар, ако няма да използвате рокфор. * Включете фурната да се загрява на 210 градуса. * Разточете хилядолистното тесто. Намажете с масло форма за тарта с диаметър 22 см, после я покрийте с тестото. Надупчете го с вилица и наредете отгоре парченцата круши и ябълки, като ги редувате. * Сложете маслото на малки парченца и полейте с меда на съвсем тънка струйка. Печете тартата до златисто. * Ако сте добавили захар, поръсете я с шамфъстъка, докато е топла. Сервирайте със сладолед с шамфъстък. * ???????????В противен случай????????????? добавете розмарин и фини парченца рокфор, които леко ще се разтопят. Подправете тартата и с няколко капки лешниково олио. Сервирайте с малка салата от рукола.
Съвет:
Сиренето рокфор не се пече във фурната, за да не загуби вкуса си. То трябва само да се разтопи върху вече опечената тарта.
Ако не обичате това сирене, заместете го с друго.