Преминете към основното съдържание

Татяна Лолова с награда за цялостен принос

Актрисата получи признанието в рамките на кинофестивала „Златна липа“ 2016
Татяна Лолова с наградата за цялостен принос
Татяна Лолова с наградата за цялостен принос

За четвърта поредна година в Стара Загора се проведе кинофестивала „Златна липа“ 2016. В рамките на пет дни бяха представени 47 европейски филма. 

С бляскава церемония и в присъствието на едни от най-известните български актьори беше закрит четвъртият Фестивал за ново европейско кино „Златна липа“, по време на която бяха раздадени и много отличия. Наградата за най-добър филм отиде при авторите на датския политически трилър „Идеалистът“ с режисьор Кристина Розендал. Филмът представя журналистическо разследване за инцидент с потулването на катастрофа с американски бомбардировач с ядрени бойни глави в района на Гренландия през 60-те години на миналия век. „Това е филм, който спокойно може да конкурира получилият „Оскар“ за най-добър филм тази година „Спотлайт“, в който също се разказва за журналистическо разследване“, каза при връчването на наградата председателя на журито Костадин Бонев. Той обяви от сцената на Държавна опера Стара Загора и останалите победители от конкурсната филмова програма. Наградата „Златна липа“ за най-добра главна женска роля беше присъдена на руската актриса Агрипина Стеклова за изпълнението и във филма „Инсайт/Сляпа любов“. Статуетката за най-добра мъжка роля замина за Австрия при актьора Мануел Рубай, за играта му в „Грубер си отива“. Наградата за режисура получи Ивайло Христов за филма си „Каръци“. Съюзът на филмовите дейци в България присъди наградата си на естонската военна лента „1944“, като специалната статуетка на тази награда отново е изработена от известния склуптор Спас Киричев, автор и на статуетката „Златна липа“. Съюзът на филмовите дейци връчи наградата си и на миналогодишния й носител – турския режисьор Каан Муждеджъ, който тогава не успя да присъства на церемонията, а сега беше член на международното жури. Владо Пенев, Алекс Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Иван Ласкин, Любен Чаталов, Мария Статулова, Васил Михайлов, Димо Алексиев и още много от звездните актьори на България бяха част от церемонията по закриване на фестивала „Златна липа“`2016, по време на който специалната награда за цялостен принос в киното получи голямата Татяна Лолова. Невероятната филмова ретроспекция, която организаторите бяха подготвили, развълнува не само публиката, но и самата актриса.

Магдалена Ралчева с част от журито на фестивала – режисьорите Костадин Бонев, Нана Джорджадзе, Боян Вулетич и актрисата Елена Игоревна

Заслужени аплодисменти получи и режисьорът Магдалена Ралчева, която стои зад организирането на „Златна липа“. Тя изрази благодарността си към всички, които са помогнали за неговото осъществяване и на публиката за съпричасността и интереса към филмовата програма през петте фестивални дни и съпътстващите я културни събития.

Изпълненията на военния духов биг бенд на Стара Загора и на певеца Дичо успешно допълниха звездния блясък на кинофестивала.

Текст Димитрина Иванова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser