Преминете към основното съдържание

Тайните на козметиката с кафе

Много хора пият кафе, но малко знаят колко е полезно

Кофеинът не само ободрява и подобрява настроението, той влияе върху състоянието на кожата, разгражда мазнините и премахва отоците. Какво друго прави кофеинът и може ли да прекалим с употребата му?

От десетилетия се спори дали кафето е вредно за здравето. Стимулиращите свойства на напитката са известни отдавна, но виновникът за този ефект - кофеинът, е открит само преди два века от немския химик Фридлиб Рунге. Именно той изолира кристализиращото вещество от кафените зърна и му дава съответното име.

Изненадващо, критиките към кофеина се основават на същите доводи, както и похвалите. Той стимулира сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система.

Освен прилив на енергия, чаша кафе носи и други полезни резултати - например повишава нивата на допамин, което подобрява настроението и работоспособността. Това обяснява популярността на кафето сред офис служителите и неизменната картина на щастливия старт на деня в рекламите на кафе.

Въпреки това и тук, както в голяма част от живота, е важна дозировката – ако прекалим, вместо отлично здраве ще получим претоварване: изпотяване, тахикардия, а дори задух и шум в ушите. Все неприятни неща.

Кафето е богато на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, които водят до стареенето на организма.

В него има много важни микроелементи: витамини от група В, калий, фосфор, желязо, магнезий и калций, плюс незаменими мастни киселини. Освен това то има противовъзпалителни свойства и според някои изследователи помага в борбата с последиците от стреса.

Въпреки твърденията, че кафето е канцерогенно, доказателства за това така и не са намерени.

Основното действие на кофеина е влиянието върху количеството на веществото -"проводник”, което активира стимулиращите процеси в клетките. И заради това си свойство е толкова обичан в козметичната индустрия. При нанасянето на продукти с кофеин върху кожата в клетките се активират всички процеси, особено тези, които преди това са били забавени.

Молекулата на кофеина е доста малка, така че може да проникне в кожата сравнително дълбоко - поради тази причина козметиците обичат да добавят в продуктите екстракти, съдържащи кофеин (например зелен чай или мате) - срещу подпухналост, целулит, нездрав тен на лицето и промени, свързани с възрастта.

Тази съставка често може да се намери в продукти за зоната около очите, тъй като не само помага за премахване на вече съществуващ оток, но и предотвратява появата му в бъдеще. Кофеинът е изключително ефективен и при борбата с целулита и при отпусната и уморена кожа.

Кофеинът засилва процеса на разграждане на мазнините, има лимфодренажен ефект и укрепва клетъчните мембрани, което също води до повишаване еластичността на кожата като цяло. В медицинските гелове и кремове той също често действа като венотоник - възстановява качеството на кръвоносните съдове и предотвратява тяхната чупливост.

Заради способността си да стимулира синтеза на холестерол, кофеинът понякога се добавя към козметиката за суха кожа - така защитният й слой се възстановява по-бързо и по-ефективно. По същата причина се добавя и към антиейдж продукти.

Въпреки толкова многостранни предимства на кофеина, не бива да се прекалява с употребата му. В големи количества той може да раздразни кожата, особено ако е чувствителна. В подобен случай спрете употребата на козметика с кофеин и я заменете с продукти с успокояващ ефект. Веднага след като кожата възвърне добрата си форма, отново можете да използвате козметика с кофеин, като не забравяте да следите за раздразнения или други нежелани реакции.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser