Преминете към основното съдържание

#TBT: Джордж Хърел, звездният фотограф на стария Холивуд

Стилен, бляскав, магичен... и с аромат от вълшебните години на киното

© georgehurrell

Блясъкът е неговият стил. Изяществото и симетрията са неговият попътен вятър. Фотографът на мечтите. Фотографът, за когото невъзможното е възможно.

Гледайки произведенията му, загасим ли осветлението, пред нас е силуетът, не звездата. Виждаме очите, не грима, вдъхновяват ни извивките на тялото и гънките на дланите, не бижутата.

Светлосенките, тъмнината, тъгата в творчеството на фотографа са придружени от красотата и желанието за бягство в очите на моделите. Светът, който той създава, е мистичен.

© georgehurrell, Норма Ширър

ЕДНА ИСТОРИЯ

Носителката на "Оскар" Норма Ширър, считана за първата феминистка, е жена, която е имала късмета да бъде вдъхновение за фотографа. Повод за снимките е филм, в който тя трябвало да участва, ролята била на модерна и красива жена "вамп". По това време Норма била омъжена за ръководителя на MGM студио. Той ѝ казал, че ролята не е подходяща за нея, което много я разочаровало. Впоследствие тя вижда снимки от фотографа Джордж Хърел и решава да се обърне към него за няколко кадъра, с които да убеди съпруга си, че ролята е точно за нея. Тя показала снимките на мъжа си и той се съгласил за ролята. На тях Норма била достатъчно модерна и красива. За тази роля тя печели наградата на Академията за най-добра актриса.

Сред звездните имена, които Хърел е снимал, са Джоан Крофърд, Глория Суонсън, Мерилин Монро, Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Катрин Хепбърн, Джийн Харлоу, Рита Хейуърт. Снимките му са толкова драматични и силни, колкото и изпълнението на самите актьори. Бляскави портрети са отличителна черта в неговото творчество. Луксът, разкошът, драматичността, мракът и симетриите са акцент.


Рубриката "Студентите говорят" е с подкрепата на проф. Любомир Стойков.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser