Преминете към основното съдържание

#TBT: Живанши и Одри Хепбърн – приятелство, задвижвано от любовта към модата

Изглежда, че Юбер и главната му муза Одри са имали съюз, благословен от Веселената. Модната му къща е обличала звезди, съпруги на политици и милионери, но цял живот той създава дрехи единствено за актрисата
© getty

Френският дизайнер Юбер дьо Живанши, който почина на 91-годишна възраст, ще бъде винаги помнен заради малката черна рокля, която актрисата Одри Хепбърн носи в холивудската класика "Закуска в Тифани" от 1961 г.

Дизайнерът и актрисата се срещат, когато и двамата са на прага на своята слава, а след това стават неразделни.

Всички най-красиви рокли, които Хепбърн облича на екрана и в живота са шити от майсторската ръка на Живанши

Одри нарича филма „Закуска в Тифани“: „моята запазена марка“.

И наистина - тази визия на Хепбърн е най-емблематична за нея. Черната рокля с перлите и цигарето се превръщат в класика в историята на модата и киното. 

© IMDB, "Закуска в Тифани"

Юбер и Одри се запознават за първи път в Париж през 1953 г.

За ролята си във филма „Сабрина“, актрисата решава да подбере своите рокли от Givenchy. От филмовото студио съобщават на дизайнера, че госпожа Хепбърн иска да посети ателието му, за да си избере рокли.

Юбер е изненадан, когато вижда младото момиче на прага на ателието си.

Моделиерът е очаквал друга Хепбърн - Катрин Хепбърн, която по това време е много по-популярна от Одри. Той не е бил особено щастлив от този факт. „По-късно той ми каза, че е бил поразен, когато в стаята влязло слабо момиче с фигура на манекенка с прости карирани панталони и фланелка", разказва Одри.

© IMDB, "Сабрина"

Дизайнерът работи върху своята първа колекция и няма време за непопулярната актриса, чийто стил не му допада. Той й предложил да вземе нещо от готовите дрехи. Одри грабва три визии, които стават ключови и емблематични за филма. 

Филмът "Сабрина" (1954 г.) бележи повратна точка в кариерата на Хепбърн и Givenchy.

Но холивуската продукция е свързана и с друго недоразумение. "Сабрина" получава "Оскар" за най-добър костюм, но престижната статуетка не получава дизайнерът, а звездната холивудска стилистка Едит Хед. Кой всъщност е създал костюмите и роклите за филма публиката научава много години по-късно.

Тогава Одри заминава за Париж, за да се извини лично на дизайнера, но Живанши приема ситуацията спокойно.

"Тогава аз й казах: "Одри, благодарение на "Сабрина" имах толкова много клиенти, че не разполагах с време, за приемане на всички поръчки. Станах известен, и това се случи благодарение на теб." - си припомня моделиерът по-късно.

© IMDB, Funny Face

След този филм Одри и Юбер стават неразделни приятели. 

Неведнъж името на дизайнерa е споменаван във филмите, в които участва акстрисата. 

„Коя от жените не е мечтала да танцува с Фред Астер? Навярно само тези, които не знаят, кой е той. А да показват модели на Юбер Живанши? Тези, които са още в пелени, а модели за пелени Юбер не създава.", казва тя във Funny Face. 

Toзи филм също получава "Оскар" за най-добър костюм и този път Юбер се качва на сцената за ценната златна статуетка. 

© IMDB, "Как да откраднеш милион"

В една от сцените на "Как да откраднем Милион" от 1966г., където актрисата игае ролята на Никол Боне, дъщеря на майстор фалшификатор, Одри трябва да се облече като хигиенистка. 

"E, поне това ще даде една нощ почивка на Живанши", се шегува във филма партньорът на Одри, който е изигран от актьора Питър Отул.

Шегата всъщност е абсолютната истина. 

Когато се снима филмът, е всеизвестно легендарното приятелство между актрисата и дизайнера.

© getty, Одри Хепбърн в розовата си сватбена рокля

През 1957 г. Живанши изненадващо посвещава първия си парфюм L’interdit (Забрана) на Одри. Актрисата толкова харесва парфюма, че забранява на Юбер да го пуска в продажба и го използва само тя. Парфюмът става достъпен 7 години по-късно.

През 1960 г. Живанши създава робата за кръщенето за новородения син на актрисата. Той е и създателят на малката розова рокля с кърпа за глава, която Одри носи на втората си сватба. 

Но най-впечатляващото и грандиозно сътрудничество между двамата е тяхната съвместна работа за "Как да откраднеш милион". Актрисата и дизайнерът с този филм стават трендсетърите на десетилетието. 

„Такива филми нe получават Оскари, но остават любими за дълги години“, казва Хепбърн за филма. 

И до ден днешен филмът е гледан заради работата на дизайнера, отколкото заради самия сюжет. 

В историята на костюмите на Givenchy за Одри Хепбърн не само роклите, но и аксесоарите заслужават внимание - дантелената маска с дантелата рокля с прозрачните ръкавици във филма "Как да откраднем милион" е една от най-копираните и непрактични детайли от гардероба на актрисата.

© IMDB, "Как да откраднеш милион"

"ПРИЯТЕЛИ ЗАВИНАГИ" - така Одри нарича главата, посветена на Живанши в своята автобиография 

След като Хепбърн започва да носи високи прически, Юбер дьо Живанши създава отделна линия от високи шапки, които да не развалят косата й.

Този креативен тандем не е успешен заради съвместната работа върху визиите, а преди всичко заради силното приятелство и подкрепа, които тези двамата имат един към друг.

След неуспешна операция в Америка Живанши взима Хепбърн и с частен самолет я води в любимия й Толошеназ. На 60-годишнината на актрисата, дизайнерът й подарява 60 розови храсти, които да засади в градината си. 

Заедно Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн създават елегантни и вечни неща, които подчертават личността и характера на човека. Тези рокли олицетворяват изискания лайфстал и добрия вкус като основният акцент не е върху претенциозния стил, а върху майсторското шивачество и висококачествените материи.

Благодарение на дизайнера Одри Хепбърн се превръща в модна икона. Благодарение на актрисата Юбер дьо Живанши влиза в света на киното.

Те заедно създават стил, който остава непреходен.  

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser