Преминете към основното съдържание

#TBT: Как e създадено логото на VERSACE?

Защо Джани Версаче се е спрял точно на Горгона Медуза?
© getty

Минаха повече от 20 години от смъртта на Джани Версаче - легендарния дизайнер и основател на къщата Versace, който е убит на 15 юли 1997 г. на прага на дома си в Маями Бийч.

През изминалите години Донатела Версаче даде почит на паметта на брат си с цяла колекция и продължава да поддържа улра-секси и провокативен дух на бранда - такъв, какъвто го създаде самият Джани.

Въпреки трагедията на семейството, империята Versace продължава да се крепи на култовите дизайни на Джани, които са коренът на модната къща, и на нововъведенията на Донатела, чрез които брандът продължава да бъде релевантен в модния свят. 

Днес за #TBT решихме да си припомним символът на модната къща - едно от най-разпознаваемите лога, което е под формата на главата на Горгона Медуза. 

Как се е появиля и какво означава тя за самия дизайнер?

Джани Версаче е роден и израстнал в Калабрия. От VIII век пр. Хр. и до ІІІ в. пр. Хр. регионът е принадлежал на гърците, които изоставят след себе си няколко значими паметници на културата.

Влиянието на древната култура се забелязва още в началото на работата на Версаче.

Още с първите си дрехи Джани влияе в модния бранш с вдъхновенията си от антични свят. През 1975г. Джани създава бяла рокля за миалнския бранд Callaghan, която наподобява древногръцка тога. За популяризирането на бранда се снима Верушка, чиято снимка в бяла роклята става една от най-разпознаваемите кадри за своето време. 


VERSACE ОТНОВО СЛОЖИ ВСИЧКИ В МАЛКИЯ СИ ДЖОБ


© Wikimedia Commons

Когато Джани решава да създаде свой собствен бранд той избира за лого образа на главата на Горгона Медуза - митично създание, което, според дизайнера, персонифицира жентвеност, сила, красота и авторитет.

Донатела по-късно споделя, че брат й иска да използва точно този символ защото, "всеки, който се влюбва в Медуза, не може да я забрави". Джани иска колекциите му да предизвикат същия магнетичен ефект.

Известното лого на Versace не е нищо повече от буквален прочит на мраморната статуя на Медуза Ронданини, изобразяваща момента на превръщането й от красива жена в чудовище.

Любопитно е, че Версаче е един от малкото дизайнери, които са заложили на такава сложна рисунка за лого. В много отношения обаче, точно благодарение на Гргона Медуза Versace се превръща в такъв легендарен поп културен символ.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser