Преминете към основното съдържание

#TBT: Визионерът Майкъл Джексън

Кралят на попа вчера щеше да навърши 60 години. Днес, в духа на #trowbacktrursday си припомняме едни от най-великите му музикални клипове
© getty

Трайното влияние на Майкъл Джексън върху музиката, модата и поп културата е оцеляло заради иконичните му музикални видеоклипове.

Мартин Скорсезе, Джордж Лукас и Спайк Лий са само част от легендарните режисьори, с които той създава мини-филми, за да визуализира музиката си.

Стилът, който Джексън вкарва с видеоклиповете си, втвърдява статута му на легендарен изпълнител и истински вдъхновител. 

ROCK WITH YOU

"Rock With You" е вторият късометражен филм на Майкъл Джексън, заснет през 1979 г. за втория му хит от "Off the Wall". Видеото показва Майкъл, танцуващ в пайетен костюм и също толкова блестящи ботуши пред светещи в зелено лазери. Клипът е режисиран от Брус Гауърс, който, също така, е работел върху видеоклипа на Queen  "Bohemian Rhapsody".

BILLIE JEAN

Billie Jean е първият късометражен филм за "Thriller" - най-продаваният албум на всички времена. Режисиран от Стив Барън, видеото остава в историята като първият музикален клип от черенокож изпълнител, който се върти често по MTV, а по-късно се класира като един от 100-те най-големи музикални клипа на всички времена.

BEAT IT

Кулминационната хореография в клипа продължава да вдъхновява редица модерни музикални видеа. Сюжетът на Beat It е един от най-емблематичните и разпознаваеми - Майкъл успява с музика и танци да сдобри две гангстерски групи. 

THRILLER

Класиката на класиките! Със своя дебют, 14-минутният късометражен филм на Майкъл Джексън "Thriller", режисиран от Джон Ланди, предефинира музикалния видео жанр. Сюжетът е разказ в разказ, в който Кралят на попа се разкрива като върколак, после се превръща в зомби и ужасява своята приятелка.

BAD

Заедно с режисьора Мартин Скорсезе, Джексън създава късометражен филм със социален коментар относно расовите отношения през 80-те години, която се разгръща в епична танцова битка в празна станция на метрото. Джаксън е облечен в черна кожа, катарами и шипове, които се движат в ритъма заедно с него.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser