Преминете към основното съдържание

Те са ВЛЮБЕНИ В БЪЛГАРИЯ не само на 3 март!

Пътешествениците Иван Михалев и Елина Цанкова, които, освен двойка на път, са и двойка в живота, разказват за страстта си да обикалят страната ни
Иван Михалев и Елина Цанкова
Иван Михалев и Елина Цанкова © личен архив

Иван Михалев и Елина Цанкова са създатели на блога „Отбивки“ и автори на няколко пътеводителя, издадени от Ciela. Най-новият – „101 отбивки за напреднали“, показва удивителни пещери, водопади и скални феномени. За опита на една двойка, влюбена в пътешествията, да сподели с повече хора своите открития по пътищата на България, разговаряме със самите автори – Иван и Елина, които, освен двойка на път, са и двойка в живота.

ELLE: Как пътешествията ви станаха ваша втора професия?

Елина: Случайно. Както всички хубави неща в живота – не ги търсиш съзнателно, те сами идват при теб, когато си готов за тях. Всичко започна след едно пътуване из Родопите през 2011 г., което промени представата ни за България. Това пътуване беше преоткриване във всеки смисъл – както на нас самите, на връзката и отношенията ни, така и на страната, в която живеем.

Иван: Много обичам една мисъл на Анатол Франс: „Случайността, в края на краищата, е Бог“. Нашите отбивки се появиха в момент, когато двамата с Елина бяхме на житейски кръстопът. Но постепенно те станаха част от живота ни, до такава степен, че успяха да го променят по много неочакван за нас начин. Мисля си, че, в крайна сметка, това не е случайно.

„С „Отбивки“ открихме една различна България!“ 

ELLE: От колко време сте заедно?

Е: Заедно сме от пролетта на далечната 2006 година, тоест вече близо 12 години.

ELLE: Преди това имахте ли същата страст за пътешествия?

Е: Преди да създадем блога ни „Отбивки“, пътувахме доста, но само в чужбина. Харесваше ни да пътуваме и го правехме често, по няколко пъти в годината, но изобщо не се замисляхме за възможността да откриваме непознати места в България. Нямахме кола по това време, нито шофьорска книжка, нито дори бегла представа какви места има в България. Не познавахме Родопите, не бяхме обикаляли планините или местата по морето, само по курортите, и то малко. Това, което открихме благодарение на „Отбивки“, беше една неповторима, различна, интересна България!

© Ciela, Всички книги от поредицата "Отбивки"

И: Разстоянията сближават. Споделените пътувания имат вълшебното свойство да скъсяват дистанцията между хората. Чрез пътуването имаш възможността да видиш истинското „Аз“ на човека до себе си. Ако можете да пътешествате заедно, то със сигурност ще можете и да съжителствате един с друг. Нашите отбивки ни помогнаха да създадем семейство и да отгледаме дете. Надяваме се, че това се случва и с много от нашите съмишленици и последователи. Най-често получаваме отзиви във Facebook за маршрути именно от млади двойки, които вървят по стъпките ни.

ELLE: Чия беше идеята за блога ви?

Е: Идеята беше моя, но заедно измислихме проекта, както и развитието му след това. То е нещо общо – като дете, което се роди и порасна заедно с нас.

„България е пълна с красиви кътчета“

И: Името „Отбивки“ го предложи Елина. Тъкмо бяхме гледали едноименния филм („Sideways“), който много ни беше харесал. В него идеята е, че най-интересните открития се намират встрани от магистралата. По малките пътища, до които човек почти никога не стига. Нашата идея бе точно такава – да покажем на хората, че България е пълна с красиви кътчета, за които се знае много малко.

ELLE: Кой каква работна позиция заема в начинанието – кой е шофьорът, кой фотограф, кой пише... Така сте сплотени, че отвън не успяваме да различим.

Е: Иван е двигателят на всичко, което правим – негови са прекрасните фотографии, негова е колата и шофьорската книжка , той е човекът, който планира, мисли и реализира всяко пътуване. Аз, типично по женски, съм емоцията, която стои зад идеите и текстовете в блога. Той снима, аз – пиша. Или вдъхновявам, зависи.

Иван и Елина на премиерата на своя книга.

ELLE: Вие сте работещи хора и млади родители. Как успявате да впишете толкова пътувания в графика си?

Е: С компромиси, търпение и толерантност. Винаги сме си помагали и разбирали. Подкрепяме се взаимно. Ако единият снима, пише или има ангажименти, другият е на линия да гледа детето и да се погрижи за всички останали житейски детайли – дом, храна, спокойствие. Мисля, че без разбирателство нямаше да можем да извървим този път заедно.

И: В началото пътувахме повече. Почти всеки уикенд, защото нямахме толкова ангажименти в работата. А и тогава още нямахме дете. Пътуванията бяха своеобразна антистрес терапия и начин да презареждаме батериите. Сега е същото, но времето за пътувания е по-малко. Надяваме се, че когато синът ни порасне още малко, ще можем да пътуваме повече.

„Един ден детето ни само ще реши...“

ELLE: По колко обиколки на България сте правили годишно, броили ли сте?

Е: Не, не броим обиколките, нито изминатите километри. Но затова пък помним срещите по пътя, хората и случките. Тези истории понякога остават скрити от читателите, пазим ги ревниво в душата си, защото са ни много скъпи. Всяка от тях ни е научила на нещо, дала ни е вдъхновение, сили и вяра. Ценим всяка среща и всяка близка душа, с която ни срещнаха нашите отбивки.

ELLE: Винаги ли пътувате заедно?

Е: Не, вече не. Откакто имаме дете, е трудно да пътуваме постоянно всички заедно. Синът ни Алекс все още е малък и не бихме искали да му налагаме насила хобито си. Имали сме страхотни пътувания тримата заедно, както и поотделно. Един ден детето ни само ще реши дали да продължи по стъпките на „Отбивки“.

Екоселище Омая

И: След раждането на сина ни се е случвало да пътешествам и в компанията на други хора, най-често приятели пътешественици и фотографи. Понякога пътувам и сам. Особено, когато искам да снимам изгрева на някое отдалечено място от София. Случва се да тръгвам в 2 през нощта, за да съм на мястото в точния момент. Таймингът е много важен във фотографията. Така че се налага да се пътува и през нощта.

ELLE: Пътувате ли вече и тримата – с Алекс, или все още пътешествате предимно като двойка?

Е: Понякога взимаме Алекс с нас, но той все още е малък, за да разбере или оцени в пълна степен пътуванията. Като всяко дете, той има своите потребности – бързо му омръзва да е в колата за дълго време, иска да играе, да скача, да се забавлява. Трудно е да го убедиш, че посещението на музей или туристически маршрут има смисъл, той предпочита да скача на батут или да си играе на детската площадка.

„101 отбивки за напреднали“ е за авантюристи“

Ето защо е сложно да организираме пътуванията си с него, което е предизвикателство и пред много други семейства с деца. Може би един ден ще напишем книга за себе си и за тях. Засега се радваме на миговете с детето и го чакаме да порасне. За всичко си има време. След няколко години той сам ще избере дали да продължи нашия път или ще избере друга посока.

ELLE: В новата ви книга ще открием ли и романтични посоки?

В „101 отбивки за напреднали“ преобладават по-екстремните маршрути – пещери, водопади, светилища, скални феномени. Тя е за авантюристи, а не толкова за романтични души. Но има и няколко места, които са подходящи за влюбени двойки. Например в нея сме включили една напълно запазена вятърна мелница край Шумен, където много младежи предлагат брак на половинките си. Тя е използвана и като декор на сватби, тъй като мястото е известно като символ на любовта.

Книгата, посветена на романтичните места.

Друго много романтично място в книгата е „руското село“ до Варна, където могат да се наблюдават най-красивите морски залези в България.

ELLE: Вашето любимо романтично място?

И: Във всяко от местата, които посещаваме, остава частица от нас. Пазим скъпи спомени от пътуванията си из Родопите и по морето в началото на връзката ни, когато чувствата и емоциите бяха най-силни.

Ако трябва да посочим само едно от тези специални места, то може би е село Вишнево. Това е малко родопско селце, откъснато от цивилизацията. Както се казваше в една реклама – това е място, където нямаш връзка с интернет, но имаш много силна връзка със себе си. И с човека до теб. Красотата на природата и гостоприемството на местните хора ни впечатли толкова силно, че първият пътепис в блога бе посветен именно на него. Изкарахме няколко вълшебни дни там, които няма да забравим цял живот.

Е: Има там една пейка, един уникален залез, една споделеност, която си е само наша.

10 дни по българското Черноморие

ELLE: Най-дългата ви почивка?

Е: Не помня най-дългата, но със сигурност няма да забравя най-интересната. 10 дни по българското Черноморие през 2012 г. – пълна свобода, изпълнена със случайности. Тръгнахме от Резово и стигнахме до Дуранкулак.

Нямахме никакви резервации, никакви планове, не сме мислили къде ще спим, къде ще ядем, какво ще правим. Но пък имахме пълен резервоар с гориво и силното желание да пътуваме, да сме далеч от всичко. За нас това беше много лично пътуване. Преоткрихме не само България, но и себе си. Бяхме двама души, които сякаш се запознаваха за пръв път. Връзката ни беше в труден период, и с това пътуване сякаш я рестартирахме. Преоткрихме се и продължихме напред.

Изгрев край с. Топола

ELLE: След толкова пътеводители, има ли все още места от България, на които не сте стъпвали, а бихте искали да отидете?

И: Да, много при това. Нашият „Bucket List“ с места, които на всяка цена искаме да видим в България, е много дълъг и постоянно се обновява. Следим много фотофоруми и страници за пътешествия, откъдето постоянно събираме идеи за нови открития. Нямаме търпение да дойде пролетта, за да тръгнем отново на път.

ELLE: Откъде черпите информация и вдъхновение накъде да потеглите следващия път?

Е: Четем, мислим, планираме. Иван открива много от местата във фотографските форуми и в социалните мрежи. Той се интересува ежедневно, следи други фотографи, те си имат общност и си споделят някакви „тайни“ места, техники за снимане. Но най-често следваме интуицията си. Не правим нищо насила. Ако усетим, че ни се ходи към дадено място, го правим. 

„Научаваме за интересни места по време на самите пътувания“

И: Много често научаваме за интересни места по време на самите пътувания. Случвало се е да тръгнем за даден водопад, а пътьом да открием интересна екопътека или пещера. Нашите последователи във Facebook също много ни помагат с идеи. В последната ни книга има 20-ина места, препоръчани от наши читатели.

ELLE: А как така отново и отново посоката е в рамките на България?

Е: България е изключителна страна. Има толкова много пластове история, толкова интересни природни и исторически феномени! Постоянно има нещо за откриване. След всяка книга си казвахме: „ОК, това е, ние сме дотук“, но се оказваше, че има още и още за разказване. Благодарим и на всички хора, които не спираха да ни изпращат идеи на Facebook страницата на „Отбивки“ и в блога ни. Пращаха снимки, предложения, идеи за пътувания. И просто трябваше да го направим, за да довършим започнатото докрай.

Лещен

И: Откакто си купихме кола и тръгнахме из България не съм изпитвал нужда да ходя в чужбина. И все по-рядко пътуваме извън страната – основно по командировки. Всичките ни планове за пътувания са свързани с места в България.

ELLE: Новата ви книга е с по-екстремни дестинации. Какви трудности трябваше да преодолявате?

И: Да, може да се каже, че това е книгата с най-екстремни маршрути от всички досегашни. Трудностите ни съпътстваха през цялото време. Имах и един голям инцидент, който се случи точно преди Великден. Не искам да разказвам за това в подробности, тъй като споменът е болезнен за мен. А и вече всичко е зад гърба ми. Но това бе точка на пречупване – момент, в който се питах дали да не спрем с отбивките завинаги. Чудех се какъв знак ми дава Господ с това премеждие, което постави на изпитание цялото семейство, близките, колегите.

Точно тогава попаднах на една мисъл: „Никога не се отказвай от нещо, за което мислиш всеки ден“. Това много ме окрили и ми даде сили да продължа по пътя. Отбивките са нещото, което ме вдъхновява – както в свободното време, така и в работата. Те ми помагат да преодолявам стреса от ежедневието и да започвам работната седмица с желание и ентусиазъм.

„Любовта е чувство, което се калява всеки ден“

ELLE: С какво се отличава този от предишните ви пътеводители и какво е общото между различните посоки в него?

Е: В новата книга „101 отбивки за напреднали“ подбрахме места, които носят особена енергия. Места, където можеш да презаредиш от забързаното ежедневие и да останеш насаме със себе си. Има водопади, манастири, скални и природни феномени. Подбрали сме мистични, малко известни и най-вече – силно енергийни места. Там, където можеш да изпиташ адреналин, да чуеш вътрешния си глас или просто да помълчиш и да се насладиш на гледката.

И: „101 отбивки за напреднали“ ще зарадва всички, които обичат скритата, непознатата България. В нея има много енергийни места – светилища, необикновени храмове, мегалити. Има и много изумителни природни забележителности, като водопади, пещери, скални образувания.

Камъкът на Богинята майка

ELLE: Най-екстремната случка, за която може да се каже, че е калила любовта ви?

Е: Любовта е чувство, което се калява всеки ден. Така че няма една-единствена случка. Минали сме през много неща, и добри, и лоши. Обичали сме се, карали сме се, разделяли сме се, събирали сме се. Но, в крайна сметка, преживяхме всичко това заедно. И може би в това е смисъла.
И: Като се замисля, всички екстремни случки по време на пътешествията са били, когато съм сам, без Елина. Тя научава за тях впоследствие. И слава на Бога, че се случва така.

ELLE: Може ли всеки от вас да каже кое прави другия в двойката идеалната компания за пътешествие?

Е: Иван е най-оправният човек, когото познавам. Дори и да сте на края на света и да не се вижда път напред, той ще намери начин да стигнете там, закъдето сте тръгнали. Това го прави идеален партньор за пътувания, защото той винаги, ама наистина винаги, при всякакви обстоятелства, стига до крайната цел. Освен това, умее да организира маршрути и да открива най-добрите места за нощувка и храна, даже в най-отдалечените села. И до днес нямам обяснение как го прави, и не го и питам. Просто сядам в колата и не мисля за нищо друго, освен за пътя пред мен.

И: Обожавам смеха ѝ. Дава ми криле.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser