Преминете към основното съдържание

Температура на СЕКС кипене

Надявайки се на дълго циганско лято, ви разкриваме защо температури около 25 градуса са най-силно възбуждащите сексуалния ни апетит
© iStock

От списание ELLE България

В средата на миналия век по време на разкопките в долината Дахла в Египет изследователите направили интересно откритие. Въпреки популярните митове за разкрепостеността на Клеопатра и половата активност на древните египтяни, изкопаните артефакти – от презервативи до различни афродизиаци, показват, че те превели секс предимно през лятото, когато температурите са по-високи. Особено любими им били юли и август, когато и природата, и боговете (в частност богът на плодородието Хапи) също предизвиквали грешни мисли и действия. Тогава Нил покривал полята с тиня, като така наторявал почвата. А какъв по-голям знак свише, че е време да благодарим на боговете за щедростта и плодородието, като просто последваме примера им?

От съвременна гледна точка

Физиолозите днес обаче смятат, че не е необходимо календарът да показва юли или август, за да почувстваме прилив на сексуална енергия. Дори напротив! Най-топлите дни изпиват енергията ни и тогава надали ще ни се прави секс. Доста по-подходящи са температури около 20-25 градуса – нито прекалено високи, нито прекалено ниски. Основен фактор също е и слънцето, чийто ярки лъчи насищат организма ни в витамин D, а именно той активно участва във формирането на качествени сперматозоиди при мъжете и създава хормонална буря при жените. Идеални условия, ако искате да заченете, но ако не планирате ново попълнение в семейството, можете просто да възползвате докрай от топлите дни. Резултатите от глобално проучване на сексуалните предпочитания на хората от различните точки на света показват, че за повечето възрастни обитатели на планетата, сексът през лятото е по-приятен и достъпен. Най-вече, защото може да го правим, където ни е удобно, без да се съобразяваме с метеорологичната обстановка, а и лятото дава възможност за прекрасни експертименти в леглото. И извън него...

​Сексът сред природата кара тялото ни да отделя хормона на щастието ендорфин и този на сексуалното желание – окситоцин.

Топли вълни

Може да звучи леко отблъскващо, но една от причините толкова да ни харесва секса в топлото време е потта. И то не само заради феромоните, чието въздействие върху човека все още не е категорично доказано. Науката казва, че има и други химикали в потта, които влияят на привличането. Проучванията с животни показват, че по-високите температури разграждат съединения в потта, за които се смята, че ни възбуждат. Феромоните, но и други фактори като бактериите по кожата и дори диетата, определят специфичната за всеки човек миризма, а повишеното изпотяване засилва още повече възбуждащия й ефект върху околните. Изследване на Университета в Охайо пък доказва, че в мозъка на хората е заложено да свързват топлината с интимността. И това няма нищо общо с разголените дрехи и плътта на показ. Умерените температури карат хората да са по-приятелски настроени и отворени към запознанства, което пък води до друг вид социални контакти.

Натиснете спирачки

След изобретяването на асансьора, перваза на прозореца, душ кабината, въртящия се офисен стол и пералнята, човечеството естествено стигнало до извода, че леглото не е единството място, на което може да се прави секс. Оставете проучването на различните възможности у дома за по-студените дни и се съсредоточете в това да усвоите класиката в жанра – сексът на задната седалка на автомобила. Първите, които се сетили да оползотворят това пространство, били американците. Оказва се, че през 70-те години на миналия век всеки трети жител на САЩ бил заченат в салона на автомобила. Вестник USA Today разкрива, че сега сексът в кола продължава да си е тенденция – 48% от запитаните американци считат подобен опит за най-вълнуващото интимно приключение в живота си. „При всяка жена рано или късно се появява желанието за страстен секс на задната седалка. Когато времето е по-топло, прелюдията към автомобилните ласки е значително улеснена – не е нужно да се свалят куп дрехи и да се притесняваме дали снежната буря няма да ни затрупа. А оралният секс в кола е най-известната мъжка фантазия“, казва популярният секс консултант Екатерина Любимова.

През 70-те години на миналия век всеки трети жител на САЩ бил заченат в салона на автомобила.

Дивото зове

Кога, ако не при високи температури, можете да се насладите и на секс сред дивата природа. Той ще обостри вашата близост до краен предел и ще добави цвят в интимния ви живот. Освен това доказано е, че приключенията сред природата карат тялото ни да отделя хормона на щастието ендорфин, но и окситоцин, който играе решаваща роля женското сексуално желание. Но винаги гледайте да спазвате тези прости правила за безопасност. Избирайте пози, при които не рискувате да си отнесете вкъщи част от флората и фауната. Колкото и да ви е приятно, не губете бдителността си, за да не се се превърнете в плячка на някое диво животно или група туристи. Ако сте на морето, пазете се от медузи, които могат да ви опарят с всяка идваща вълна. Ако пък сте в гората, винаги слагайте под себе си дрехи или одеяло, за да се предпазите от опасни растения като отровния бръшлян.

Палави играчки

Според данни, изнесени от верига секс магазини, именно през топлите дни оборотът им значително се покачва (като изключим заветната дата 14-и февруари, разбира се). Особен ръст бележат покупките на вибратори и на нови цветни играчки. Ако и вие искате да опитате или да обновите наличния ви асортимент, залагайте на водоустойчивите играчки – задължително условие за лятото. Препоръчваме ви също така преди употреба да потопите уреда за няколко минути в хладка вода – отличен начин да се подразните, особено, ако връчите „пулта за управление“ на мъжа. Лятото определено не е време да се въздържате!

Текст Велина Василева

Още по етикети

секс , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser