Преминете към основното съдържание

Тенденции за интериорния дизайн за 2021 година - поканете природата у дома

Проектирането на интериорния дизайн и намирането на перфектния стил, който да направи пространството удобно и привлекателно, може да бъде забавна и не е толкова трудна задача. За да ви убедим в това, заедно с дизайнера Антония Саранеделчева от студио за интериорен дизайн Моми Студио ще споделим с вас кои са новите тенденции в интериорния дизайн за 2021 година, с които да направите дома си модерен, стилен и комфортен.

По-малкото е повече е една от водещите тенденции

Ако наистина искате модерна къща, запитайте се от какво може да се лишите, какво може да запазите и отстранете елементите, които не са от съществено значение, и след това организирайте според приоритетите. Ще откриете, че винаги има още какво да опростите в един интериор. Това ще ви научи, че е важно да инвестирате в качество, а не в количество. Избирайки класиките в мебелния дизайн, които наистина ще издържат теста на времето, ще се откажете от импулсивните покупки, а така със сигурност ще постигнете ефекта на „по-малкото е повече“.

Скандинавски и японски микс

Скандинавският и японският стил вече са съвсем минималистични, прости и функционални, а комбинацията между тях е известна като стил джапанди. В тези интериори белият цвят доминира във всички среди, естественото дърво, материалите и органичните форми с цялото влияние на големите скандинавски и японски дизайнери от 50-те са основните му характеристики.

Специфични за този стил са отворените, светли и удобни пространства. Дизайнът на мебели с чисти линии, съчетава традиционното с модерното, като винаги дава приоритет на функционалното.

Персоналност - това е вечната тенденция

Напоследък най-забележителната тенденция в интериорния дизайн се фокусира върху персонализирането на пространствата. Тоест, ръководи се изцяло от личния ви стил и предпочитания, когато създавате дома си, без да се придържате толкова към масовия поток или към това, което експертите определят като актуални тенденции.

Насърчаването на креативността чрез търсене на собствена лична изява и необятните възможности и информация в интернет дава възможност на мнозина да разгърнат своя потенциал. Определяне на нюансите на цветовете, които да подчертаят личниястил, помагат да усъвършенстваме естетическите си търсения и да се доверим на предпочитанията си, а не просто да следваме масовия поток.

Цветове

Морско синьо

Това беше цвят на Pantone за 2020ги той все още ще бъде актуален през настоящата година. Той създава спокойна и заземена среда, напоена с тиха увереност; този цвят съчетава поразителното и смело богатство на Арт Деко с внушаващата страхопочитание сила на природата. Този дълбок нюанс предизвиква силно чувство на увереност, което съчетава вечния цвят със свежа комбинация от естествени материали и текстури, които пренасят тъмносиния цвят в нова ера.

Черно и бяло – винаги са актуални

След десетилетия на сцената, защо дизайнерите все още са толкова завладени от комбинацията черно-бяло? Отговорът се крие във факта, че те са вечни, класически, универсални и винаги са актуални за интериорния дизайн. Днес тази комбинация намира широко приложение под формата на смели кухни и бани, графични произведения на изкуството, както и поразителни шарени подови настилки, килими, тапети и тъкани, тази тенденция добавя драматизъм и измерение към всяко пространство в дома.

Сиво и Жълто – цветовете за 2021 г.

Сезонът 2020-2021 ще бъде подчертан със сиви тонове, хладен, но красив неутрален цвят, който може да ви вдъхнови да създавате и развивате нови идеи. Жълтото от своя страна винаги създава невероятно топло усещане във всеки интериор. Сивият цвят е основата, а жълтият внася слънчева светлина.

Цветни щрихи

Пастелните нюанси са толкова чисти и свежи, че вдъхват страхотно усещане за спокойствие. Но това не означава, че трябва да се откажем от цвета. Ако искате да въведете малко цвят, не забравяйте да изберете ярки тонове, които се съчетават добре с неутрални, като земните цветове - сиво, синьо и зелено. Използвайте цветове, вдъхновени от природата, за да боядисате стените, рамките на прозорците и други декоративни елементи. Неутралните тонове, като бяло, сиво и бежово винаги работят добре на закрито, те създават усещане за естественост и чистота.

Естествени материали

Контактът с природата е незаменим и става все по-далечен в ежедневието ни в големия град. Загубили сме контакт с небето, земята, водата и всички елементи, които намираме на открито и които ни карат да се чувстваме свежи, спокойни и едно цяло със земята.

Как можем да включим тези природни елементи обратно в живота си? Най-добрият начин е да ги включите в интериорния дизайн на вашите домове. Най-очевидният начин е чрез растения, но той не е единствен. Можете да използвате и други елементи, които се срещат в природата кат: камък, дърво, миди, контейнери с плажен пясък или слама. Или можете също да добавите снимки или стенописи на тези елементи.

Естествените влакна с различни текстури и дизайн като ракита, ратан, коноп или юта също са много добър вариант. Можете да изберете тези материали за вашите мебели или за декоративни аксесоари, като килими, кошници или лампи, за да създадете релаксиращ оазис във вашия дом.

Използвайте естествени подови настилки. Подът от дърво, корк или бамбук ще изглежда много по-топъл и уютен под краката ви, отколкото изкуствените ламинирани паркети.

Природата има неоспорима привлекателност и, както казахме преди, жизненоважно е да я интегрираме в нашето ежедневие. Животът в големите градове ни разделя от директния контакт с природните елементи е за да се противопоставим на това, ние се опитваме да внесем екстериора в домовете си. Ето защо и една от тенденциите в интериорния дизайн е декорирането с флорални, ботанически или животински щампи.

Винаги избирайте спално бельо, кърпи, почистващи продукти и дори боя, които са направени от екологични материали. Ще се почувствате по-близо до природата и планетата ще ви благодари.

Естествено осветление

От съществено значение е естествената светлина да озарява по възможност цялото пространство. Затова изберете по-леки завеси или пердета, които да позволяват на светлината да трансформира пространствата. Доброто осветление е друг ключ към създаването на уютна и просторна среда.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser