Преминете към основното съдържание

Теодор Ушев с първа изложба у нас

„Като в тъмно огледало“ е провокация към публиката
© Софийската градска художествена галерия

Запомнихме миналата година с номинацията за Оскар, която получи филмът на Тео Ушев „Сляпата Вайша“. Тази година пък ще запомним с първата самостоятелна изложба на художника у нас. Защото тя ще бъде наистина провокативна!

Рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност ще ни провокират да потърсим скритото послание, смисъла отвъд привидното, различната гледна точка, идеята за личния и социален страх и лицемерие, спасението и унищожението като индивидуален и обществен акт.

© Софийската градска художествена галерия

Уникалното в изложбата е, че за първи път у нас ще се реализира „потапяща“ инсталация, което е едно от най-иновативните и атрактивни течения във визуалното изкуство. При него с помощта на специална каска и очила, зрителят се въвлича в алтернативна среда, добива оптичната илюзията, че е част от действието.

В един от модулите си Тео Ушев използва и експерименталната технология „Миксирана реалност, която добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата среда. Така се миксира реалният и виртуален свят, където физическите и дигитални обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време.

Освен това Тео Ушев прилага и иновативна технология, специално разработена за инсталацията от датското студио NVRMIND. Използвани са гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп и Корнелия Нинова. В рамките на проекта „Като в тъмно огледало“, творецът ще създаде и филм, който може да бъде видян в пространството на галерията.

Вижте изложбата „Като в тъмно огледало“ от 20 февруари до 11 март в Софийската градска художествена галерия.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser