Преминете към основното съдържание

ТЕСТ: Кой е вашият еко филм?

Прожектори, камера, екшън! Изберете най-подходящото кино заглавие на тема опазване на околната среда
© Istock

Жадни за информация, възхитени от изумителната ни планета или мотивирани да промените навиците си, се чудите какво да гледате, за да сте в крак с еко трендовете? Нашият тест ще ви помогне да откриете филм точно като за вас!

Изберете отговорите, които важат във вашия случай, и те ще ви отведат до най-подходящото заглавие... Приятно гледане!

Искате ли да спасите Немо?

А) Не. – Тогава гледайте „Земя: Пътешествието на живота“ на Алистър Фотържил

„Земя: Пътешествието на живота“

B Apĸтиĸa cмeйcтвo бeли мeчĸи ce paзбyждa oт пъpвитe пpoлeтни лъчи, нa eĸвaтopa cлoн и нeгoвaтa жeнcĸa дeлят cĸъпoцeннa вoдa c пpaйд лъвoвe, a в cиния oĸeaн млaдa мaйĸa ĸит ce oпитвa дa oцeлee пo вpeмe нa мигpaция от 6 хиляди км дo Aнтapĸтидa. Teзи тpогaтeлни иcтopии ca paзĸaзaни oт Πaтpиĸ Cтюapт и ca зacнeти c НD ĸaмepи, зa дa ни oтвeдaт в cвeтa нa нaй-oбичaнитe, диви и зaгaдъчни cъщecтвa нa Зeмятa.

Б) Да. – Тогава гледайте „Океани“ на Жак Перин

"Океани"

75% от планетата ни е покрита с морета и океани, но знаем толкова малко за света под повърхността им. Жак Перин и Жак Клузо използват най-новата технология, за да изследват отблизо морските обитатели във всичките 5 океана, и ни карат да се замислим за вредното влияние на човечеството върху живота там.

Чели ли сте „Жерминал“ на Емил Зола?

А) Да.

Б) Не.

И в двата случая гледайте „From The Ashes“ на Майкъл Бонфиглио

"From The Ashes"

Документалният филм е за вредното влияние на индустрията с въглища в САЩ и особено за щетите, които директно нанася на най-засегнатите от нея общества. Жертвите на тази индустрия ще ви накарат да се замислите за приноса ни към тяхната съдба.

Считате ли се за жертва на модата?

А) Да. – Тогава гледайте „Driving Fashion Forward“ с Амбър Валета + „True Cost“ на Андрю Морга

Driving Fashion Forward“ е с участието на супермодела Амбър Валета, която води природосъобразен начин на живот и подчертава алтернативите на евтините, неетични и лошо изработени облекла. В рамките на 4-те части на филма Валета интервюира водещи имена от екомодата.

Амбър Валета

True Cost“ е вдъхновен от банкрута на една фабрика за дрехи в Бангладеш през 2013 г. и разглежда унищожителното влияние на т.нар. „бърза мода“ върху околната среда и живота на работниците във фабриките с ужасни условия на труда.

Б) Не. – Тогава гледайте „Утре“ на Сирил Дион и Мелани Лорън

„Утре“

Френският документален филм, носител на награда „Сезар“, ще ви отведе в 10 страни с успешни и доказани екоинициативи, за да ви покаже добрия пример на прогресивно мислещи хора, които преоткриват земеделието, енергетиката, икономиката, демокрацията, образованието. Лъч надежда по темата!

Вярвате ли, че решението на проблемите с климата е все повече хора да знаят за тях?

А) Не. – Тогава гледайте „11-ият час“ на Лейла Конърс

11-ят час е последният момент, в който промяна все още е възможна. Филмът изследва как сме достигнали този момент и какво можем да направим, за да променим нещата. Лентата е озвучена с гласа на посланика за мир на ООН – Леонардо ДиКаприо, който се опитва да разбере дали е късно да действаме. Ще видите интервюта с експерти от целия свят, сред които Михаил Горбачов, Стивън Хокинг, бившият шеф на ЦРУ Р. Джеймс Уулси и експертите по дизайн Уилям Макдона и Брус Мау.

„11-ият час“

Б) Да. – Тогава гледайте „Неудобната истина“ на Дейвис Гугенхайм

Документалният филм проследява бившия вицепрезидент на САЩ – Ал Гор, и неговата мисия да образова всички ни за опасностите, с които се сблъскваме заради глобалното затопляне. Гор демонстрира, че климатичните промени не са политически и се отнасят за цялото човечество. Това е първият документален филм, спечелил две награди „Оскар“.

На кого симпатизирате – на Лео ДиКаприо или на Ал Гор?

А) Лео. – Тогава гледайте „Преди потопа“ на Фишър Стивънс

... и ще видите ДиКаприо да обикаля света, за да говори с лидери, активисти, учени и местни, които описват драматичните изменения в климата и планетата ни. Документалният филм акцентира върху нещата, които можем да променим, всеки в собственото си ежедневие, и като общности, за да се справим с най-голямото предизвикателство в историята ни.

"Преди потопа"

Б) Гор. – Тогава гледайте „Неудобната истина 2“ на Дейвис Гугенхайм

Десетилетие след „Неудобната истина“, завладяващото продължение показва, че сме близо до истинска енергийна революция. Бившият американски вицепрезидент Ал Гор продължава неуморната си битка, пътува по света и се опитва да убеди световните лидери да инвестират във възобновяема енергия. Ще видите документиран и напредъка в някои отношения от излизането на първата част на филма насам.

Казват ли ви често, че „вятър ви вее на бял кон“?

А) Не. – Тогава гледайте „Солта на Земята“ на Вим Вендерс

Номинирана за „Оскар“ в категорията за най-добър документален филм, лентата разглежда творчеството на фотожурналиста Себастиао Салгадо, който през последните 40 години обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Погледът към живота и работата му е през очите на неговия син Жулиано и режисьора Вим Вендерс, който също е фотограф.

"Солта на Земята"

Б) Да. – Тогава гледайте „Дом“ на Ян Артюс Бертран

Това е първият голям филм по темата за климатичните промени, създаден с помощта на въздушната фотография. Показва опустошенията по нашата планета в 54 страни и така ни помага да осъзнаем, че земята се променя. Визуалното доказателство е затрогващо и подчертава колко уязвима е планетата ни.

Ползвате ли найлонови торбички?

А) Да.

Б) Не.

И в двата случая гледайте „Бунище Земя“ на Кандида Брейди

„Бунище Земя“

Актьорът Джеръми Айрънс посещава 11 загрозени от боклуци места по света – от Исландия до Индонезия, за да научи повече за влиянието на отпадъците и замърсяването. На каква опасност са изложени заради тях морето и земята, хранителната верига и околната среда?


КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ЗА НАПРАВАТА НА ЕДНА ТЕНИСКА?


 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser