Преминете към основното съдържание

Тест: Робиня ли сте на любовта?

Разберете дали пренебрегвате собствените си интереси в името на мъжа до вас
© iStock

От списание ELLE България

Ние, жените, често влизаме в ролята на жертва, без дори да го осъзнаваме. Нашият тест ще ви помогне да разберете дали не сте прекрачили границата в грижата за любимия и не пренебрегвате собствените си интереси в името на мъжа до вас

Началото на връзката е като приказка, в която ви се струва, че той винаги ще ви носи на ръце и ще ви кара да се чувствате като принцеса. А когато любовният световъртеж приключи, изведнъж осъзнавате, че отдавна не летите в облаците, а сте на колене пред нуждите, желанията и мнението на мъжа ви. В робиня ли сте се превърнали? Отговорете на нашите въпроси и ще разберете. За всеки положителен отговор получавате 1 точка, „понякога“ ви носи 2, а „не“ – 3 точки.

1. Той често губи усещане за мярка, но ви е неудобно да го поставите на място.

2. Ако той не харесва нещо, което сте направили или казали, вие бързате да поправите грешката си.

3. Мечтаете да си купите нещо, но не знаете как да му го кажете.

4. Притеснявате се да го помолите да ви влезе в положението, да бъде по-съпричастен.

5. Понякога ви се струва, че го обичате повече, отколкото той вас.

6. Постоянно се стараете да му угодите – готвите му любимите ястия или купувате билети за мач, с надеждата, че той също ще прояви внимание към вас.

7. Струва ви се, че вие правите за него повече, отколкото той за вас.

8. Често търсите оправдание за поведението му (и убеждавате себе си, че е изморен, нервен, гладен).

9. Трябва да се оправдавате и извинявате за поведението му пред близките ви приятели.

10. Често отстъпвате (в молби, спорове и т.н.) и също така се опасявате от спорове.

11. С приятелите и колегите ви се чувствате по-уверени, отколкото с него.

12. Когато сте му сърдити или обидени, се опитвате да го скриете.

13. Обикновено прекарвате уикендите заедно и правите това, което той иска.

14. Вашият мъж е уверен, че неговата работа е много по-важна и тежка от вашата. И вие не се опитвате да го разубедите.

РЕЗУЛТАТИ

До 20 точки

Вие сте истинска жертва на любовта! Навярно сте уверена, че любов не се получава, а се заслужава – с точното поведение, отношение, внимание и грижа. Разбира се, тежко е да се примирите с мисълта, че истинският живот е далеч от приказка. И след медения месец осъзнавате, че не живеете своя живот, а този, който ви налага мъжът до вас. Изпитвате копнеж и обида? А защо не обичате и себе си толкова силно, колкото и него? Ако не се уважавате и цените, то с времето и любимият ви ще започне да се отнася с вас по същия начин.

21-33 точки

Възможно е някога да си ви казвали, че добрата жена трябва да бъде весела, послушна, покорна или нещо подобно. Внушавали са ви и мисълта за саможертвата, отказа от собствените ви желания заради другите и най-вече заради любовта. Единственото, което очевидно не са ви казали е как, изпълнявайки всичко това, да се чувствате щастливи. Бъдете спокойни, можете да се научите, ако имате желание. И за начало е необходимо да си припомните теорията за „разумния егоизъм“.

34 точки и повече

Вие никога не сте се жертвали и няма да жертвате себе си и своите интереси заради любовта. И това е прекрасно, но все пак не забравяйте, че партньорът ви също е личност. Да приемате мъжа без вредни за себе си последствия е възможно, но само в случай, че той на свой ред също се грижи за вас. Готови сте на разумен компромис, но само при изричното условие, че любимият ви е готов да ви отговори със същото.

© iStock

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

Предлагаме ви няколко стъпки, с които да започнете да се връщате към себе си и да се научите да се обичате по нов начин. На тези, които току-що са започнали съвместен живот, им е най-лесно. Навикът вие да давате и навикът той да получава все още не e станал „семейно“ поведение и не e променил характера на вашите взаимоотношения. Но ако отдавна сте се превърнали в робиня на любовта, то ще трябва да се заредите с търпение, да изградите стратегия и неотклонно да я следвате.

#1. Припомнете си интересите, които сте имали преди и от които сте се отказали заради него. Помислете кое важно и необходимо за вас нещо сте пожертвали. И намерете свой начин, за да си го върнете. Ако например сте обичали да ходите на дискотека, за да разпуснете, а не за да си търсите мъж, можете да се запишете на уроци по танци.

#2. Ако трудно си спомняте каква сте била преди, прочетете старите си дневници, разгледайте снимки, поговорете с приятели, с които се познавате отдавна. Ако някой от тях ви каже: „Преди беше толкова весела/забавна/различна“, приемете го като знак за тревога. Вие навярно сте загубили себе си в тази връзка и е важно да го осъзнаете и промените.

#3. Дори и да ви е провървяло и връзката ви да не изисква от вас сериозни жертви, възможно е да сте натрупали умора от еднообразието в отношенията. Направете си почивка – ден без жертви в името на любовта. Можете да му кажете: „Утре съм заета и няма да мога да...“. Главното е да не започнете да се движите по инерция и да правите обичайните неща. Ако обаче ви е трудно да се въздържите – включвайте „егоцентричната“ и изкарайте деня извън дома. Постепенно и двамата ще свикнете към този „ден на независимостта“.

#4. Устройте си „отпуск от любов“. Дори и да е кратък, посветете го само на вашите интереси. Нахвърляйте план къде ще отидете, какво ще направите. Трябва да се абстрахирате от всичко във връзката ви, дори и от хубавото. Така ще имате възможност да погледнете на вашите отношения отстрани по абсолютно свеж и различен начин.

#5. Прехвърлете на мъжките му рамене част от така наречените чисто женски задължения. Желателно е да изберете тези, неизпълнението на които ще усети и той – като гладене и пазаруване например. Започнете с едно-две неща, нека му стане ясно, че той отговаря за тях. Все пак, до срещата си с вас, той някак се е справял с вечерите си и никой не му е напомнял за рождените дни на приятели и роднини. Значи може и сега.

Текст Велина Василева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser