Преминете към основното съдържание

THE WORLD $ YOURS - Светът на парите в изложба на Хубен Черкелов

Премиера на творби от последната година на художника и платна, представени на 54-тото биенале във Венеция ще бъдат изложени за първи път в България.

"Попитах 10-15 души за предложения и най-накрая един от тях задеде правилния въпрос, "Ами, какво обичаш най-много?" Така започнах да рисувам пари." 

Любителите на изкуството и най-вече на попарта няма как да не си спомнят за този легендарен отговор на Анди Уорхол, който, сериозно или шеговито, обяснява защо и как е започнал да прави изкуство, в което си играе с образа на доларовия знак. Дали Уорхол прославя или иронизира капиталистичкеска култура оставяме на интерпретацията на зрителя или, в неговия случай - на консуматора. 


ВДЪХНОВЯВАЩИ ЦИТАТИ НА АНДИ УОРХОЛ


Няколко десетилетя по-късно, друг известен нюйоркски художник се прославя с работа, в която с характерната му импасто техника изобразява различни световни банкноти. 

На 22-ви февруари Хубен Черкелов, който от 20 години работи и живее в Ню Йорк, ще представи свои творби в OBORISHTE 5 Gallery and Hall. 

Над 30 платна от различни периоди на творчеството му ще бъдат събрани в изложбата THE WORLD $ YOURS. За радост на българската публика в нея ще намерят място и три впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история, участвали в 54-тото биенале във Венеция.

В неотдавнашен разговор с пресата, художникът споделя, че не вярва в спасителната мисия на своето изкуство, "По-скоро, ако някой харесва картините ми и се чувства добре пред тях - това е достатъчно", казва той пред родни медии. 

Работите, които Хубен Черкелов създава, демонстрират преходнoстта на валутата в глобалния пазар, преминаващ към употреба на безналични транзакции. Тази философия на визионер го изважда от руслото на стандартната постмодерна живопис и интригува зрителя за бъдещите творби на художника.

Специално за THE WORLD $ YOURS Хубен Черкелов проектира неонов надпис с името на изложбата, който ще бъде част от експозицията.

Вдъхновение за името на изложбата Хубен Черкелов черпи от емблематичната сцена с прелитащия дирижабъл и преминаващия надпис The World IS Yours пред погледа на Тони Монтана (Ал Пачино) в „Белязаният“ (Scarface). Знакът на долара, който замества глагола в изречението е препратка към творба на художника от 1992 година. Там той изписва с медни букви върху дърво: WHAT $ ART. Неоновият надпис, изработен специално за изложбата и за пространството на галерията, е вдъхновен както от „Белязаният“, така и от духа и естетиката на 80-те години в Америка. Така символно образът на обсипаните с неонови знаци булеварди, светлина и лукс се пренася като атмосфера, енергия, блясък и гордост в залата на OBORISHTE 5 Gallery and Hall.

Ако попарт творците от средата на миналия век са обърнати към конкретен продукт или стока, то за Хубен Черкелов е интересен самия финансовия инструмент, с който стоката бива придобита.


ПОЧИНА РОБЪРТ ИНДИАНА - СЪЗДАТЕЛЯТ НА ПОП-АРТ СИМВОЛА LOVE


Ако финансовите институции, банки, монетни дворове и др. взаимат от изкуството образи за да ги инкорпорират в копюри и монети, то Хубен Черкелов взима тези нови образи и ги връща на изкуството чрез творчеството си. Често образите, който създава съдържат следи от защитните, блестящи елементи на банкнотите.

Тези елементи подчертават връзката между прехвърлянето на образите върху платното и прехвърлянето на финансовата информация в световната икономика. 

Хубен Черкелов е разказвач в образи.

Той чете изображенията върху парите, разкодира ги, превежда ги и ги пренася от миналото в настоящето. Чрез безпристрастния му поглед научаваме много за историята на народите по света. Художникът пътува в миланото като се рови в настоящето, за да открие монети и банкноти като 2-та колона от Коста Рика от 1936-а с лика на Мона Лиза или 10-те долара с лика на Елвис Пресли, които могат да бъдат използвани само на територията „Грейсланд“.

The World $ Yours ще бъде в OBORISHTE 5 Gallery and Hall от 22-ри Февруари до 31-и Март 2019 година. 

THE WORLD $ YOURS - изложба на Хубен Черкелов

Галерия

THE WORLD $ YOURS - изложба на Хубен Черкелов

The World $ Yours ще бъде в OBORISHTE 5 Gallery and Hall от 22-ри Февруари до 31-и Март 2019 година

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser