Преминете към основното съдържание

Типичните грешки на начинаещите във фитнеса

Искате да стопите няколко килограма и сте решили да го направите, като се поизпотите във фитнес залата? Похвално, но знаете ли как правилно да го постигнете?
© iStock

Основното правило на отслабването е „Яжте по-малко и се движете повече“. С първото условие горе-долу всички са наясно, но при второто се допускат доста грешки. Ето типичните, за да ги избегнете.

Поставяте си нереални цели

Ясната цел е хубаво нещо, стига да е постижима. А за да е такава при отслабване, е задължително да се вземат предвид физиологичните особености на организма. Да свалите 20 кг за месец е не само невъзможно, но и опасно. Загубата на 4-5 кг обаче, стягането на мускулите и подготвянето на сърдечносъдовата система за по-големи натоварвания - това може да го направи всеки новак във фитнеса. В началото забравете въобще за отслабване, дайте време на тялото си да свикне с физическите занимания. На първо време е достатъчно да се наслаждавате, че се движите все повече и по-успешно.

Изчаквате да намерите време за фитнес

Не е лесно да стане при плътния ви график, затова опитайте да се занимавате сутрин, преди работа. Ако нямате такава възможност, разделете тренировките на части – три 10-минутни занимания са също толкова полезни, колкото и едно 30-минутно. Извън фитнеса забравете за асансьорите, ескалаторите, ходете пеша поне няколко спирки вместо с градския транспорт, ползвайте по-рядко колата.

Не се съобразявате с възрастта си

Напредването на възрастта, натрупването на травми, появата на заболявания и забавянето на метаболизма оказват своето влияние върху възможностите на организма ни. Затова си кажете честно на колко сте години и се опитайте постепенно да възвърнете силите, издръжливостта и гъвкавостта си. Започнете с умерени упражнения за разтягане, балансиране и кардио. Когато усетите, че лекотата на движенията ви се отдава, преминете към по-силови, но само под контрола на фитнес инструктор.

Мислите си, че ще е лесно

Не, само в рекламните клипове изглежда така. В действителност фитнесът с цел отслабване изисква време, усилия и пари. Необходима е и мотивация, с която да преборите мързела и периодите, когато кантарчето показва едно и също тегло в продължение на цяла седмица. За да започне да пада, се налага да тренирате не по-малко от час на ден, с правилно подбрана програма за физическо натоварване.

Опитвате се да се занимавате без инструктор

Може да е по-удобно да си свалите няколко видеа с фитнес упражнения и да ги изпълнявате у дома, без да се притеснявате от околните в залата и да се съобразявате с определени часове. Изкушенията при самостоятелните занимания обаче са труднопреодолими – например правите упражненията по-лесни и за по-кратко време, „отмятате“ ги с чистене на дома, пропускате ги често. Освен това липсва инструкторът, който да ви напътства лично и да ви предпазва от травми при претоварване.

Стараете се само за проблемните зони

Вместо да се потите дълго с коремни преси, защото искате да стопите тлъстинките в тази област например, тренирайте така упорито с разнообразни упражнения. Доказано е, че колкото по-голяма група мускули работят, толкова повече калории се изгарят. Няма гаранция първо да изчезнат мазнинките в проблемната ви зона, но със сигурност ще подобрите формата си и с комплексното натоварване след време ще стигнете до тях.

Приемате, че да изпитвате постоянна болка е нормално

Лекият дискомфорт след тренировка и на следващата сутрин, ако сте начинаещи във фитнеса, е приемлив. Непрекъсната болка в мускулите обаче е знак, че сте се претоварили. Затова отделете повече време за загряване и разтягане, посъветвайте се с инструктора, за да не си причините сериозни травми. Усетите ли рязка остра болка по време на тренировка, веднага прекратете и потърсете лекар.

Правите упражненията, както можете

Тялото ни е склонно да избира най-лесния и безболезнен начин за изпълнение, но във фитнеса това не носи успех. Мускулите трябва да се натоварват така, както е предвидено в упражнението, не пренебрегвайте правилата.

Намирате фитнеса за скучно занимание

Ако не помагат слушането на музика или аудиокниги, докато правите монотонните тренировки, по-добре си потърсете друг вид спорт. Например кикбокс – при него има силово и кардио натоварване, подобрява гъвкавостта и координацията на тялото. Не ви пасва? Опитайте източни бойни изкуства или защо не – танци.


СПОРТЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН НЮАНС НА СТИЛА ЗА ПРОЛЕТТА


Посещавате фитнеса, за да си намирате компания

Няма лошо, но докато си бъбрите с приятен събеседник, губите ефекта от загрявката и трябва да започнете отначало. Иначе рискувате да си причините травма, а и хабите повече време във фитнеса. Предложете на новите си познати да се видите навън, за да продължите интересния разговор.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser