Преминете към основното съдържание

To-do лист за Милано

Местата, които нямам търпение да посетя този месец.

Милано е един от градовете, които посещавам най-често по дейности, свързани с работа. Разбираемо - макар и не столица, градът със сигурност е модният център на страната. Но ако оставим това настрана, десетките невероятни музеи и галерии целогодишно представят вдъхновяващи изложби и експозиции на класическо и модерно изкуство, които заслужават посещение дори повече от седмицата на модата. Не на последно място, програмите за балет, театър и опера често са едни от най-вълнуващите в Европа. Ако не може да отделите цяла седмица за ваканция, Милано е и чудесна дестинация за дълъг уикенд (петък-неделя).

Ето трите дейности, на които нямам търпение да се посветя през свободното от работа време при предстоящото ми посещение този месец:

Изложба: Sanguine. Luc Tuymans on Baroque | Локация: Fondazione Prada | до 25ти Февруари 

Експозицията е описана като “лична интерпретация на барока на базата на иновативни съпоставяния и неочаквани асоциации на творби на съвременни художници и стари майстори“. Избягвайки строг хронологичен ред и академичен подход, белгийският артист Tuymans изключва традиционното понятие за барок и приканва зрителите да преосмислят изкуството от 17-ти век, както и съвременните му еквиваленти. Артистите и тяхната роля в обществото, от което са били част в своето време, е свързващото звено.

Като любителка на тежки, класически направления на изкуството като ренесанс и барок, много често изпитвам трудности да оценя подобаващо модерни художествени артисти. Любопитно ми е дали директната съпоставка би ми помогнала да разбера по-добре съвременните стилове. Човек се учи доживот!

 

Изложба: THE ART OF BANKSY. A Visual Protest | Локация: MUDEC | до 14ти Април

Обожавам музеи. Любимото ми място в Копенхаген е музей. Първото нещо, което посещавам по време на ваканция, са музеите (всеки си има странности). MUDEC е един от най-впечатляващите музеи, които съм посещавала - три пъти. Със сигурност не може да се конкурира с фасадата на Лувъра, и почти може да бъде сбъркан с частно училище. Но има прекрасен усет за какво реално би било интересно на публиката (и чудесен ресторант).

Banksy е британски анонимен уличен артист. Съчетавайки черен хумор с графити, той се счита за един от водещите личности на съвременното улично изкуство. Неговите творби се занимават с универсални теми като политика, култура и етика като форма на визуален протест, което го превръща в обичан артист сред младите поколения. За първи път в MUDEC се провежда подробна ретроспектива на работата на британския художник. Лично аз имам смесени чувства към този вид "занят", който вдъхновява далеч не толкова талантливи изяви на вандализъм, но отново - здравословно е понякога да оспорваме собствените си разбирания и мнения.

 

Опера: La traviata; La Cerenentola | Локация: La Scala  | до 26ти Февруари 

Това се очертава да е първият път, в който гледам опера. Което е абсолютно шокиращо, като се има предвид, че в последните 5 години не съм пропускала балетен сезон в Датския кралски театър. Едва ли има по-подходящо място за опера от Италия, а и гореспоменатите две предложения са дело на италиански композитори. Тайно се надявам да успея да хвана постановка на La traviata, която е базирана на любима моя книга - Дамата с камелиите, но Пепеляшка (La Cerenentola) е достоен план Б.

Сега остава само да стискам палци, че ще се отвори прозорец на свободно време в подходящия ден...

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser