Преминете към основното съдържание

Кое е най-доброто време за спиране на цигарите?

Плюс още 7 съвета, за да влезете във форма
© Shutterstock

Колко пъти сте се подлагали на диета, започвали сте да спортувате или сте спирали цигарите... без успех? Мислили ли сте, че виновник за провала не е липсата на дисциплина, а разминаването на вашия всекидневен ритъм с този на биологичния ви часовник?

Нашите тела функционират по определен график. Той влияе на кръвното налягане, работоспособността, усещането за болка, телесната температура. Какво определя такта? До голяма степен – гените и хормоните. Плюс няколко „вградени“ часовника, които отмерват смяната на деня и нощта, приливите и отливите, менструацията и овулацията, годишните времена... Хронобиологията привлича интереса на все повече учени. Те дават нови параметри за това кое е най-подходящото време:

Да отидете на зъболекар

Ако ви предстои посещение при стоматолог, насрочете го за 14.00-15.00 часа, защото тогава прагът на болка е най-нисък. Най-зле ще е да седнете на зъболекарския стол сутрин – доказано е, че зъбоболът, изпитван тогава, е четири пъти по-силен от следобедния. Същото важи и за други болезнени манипулации като кола маска в зоната на бикините. За нея избирайте времето около 14-ия ден след началото на менструацията. Причината: високите нива на естроген в кръвта при овулация ни правят по-слабо чувствителни към физическа болка.

Да започнете диета

Още от първия ден на менструацията. Обикновено тогава жените изпитват най-малко глад. Учените обясняват това с ниското ниво на естроген и с намаляването на инсулина – хормон, който понижава кръвната захар и създава усещане за глад. Ползата: по-малко апетит, повече самоконтрол. В случай че не устоите на кутия шоколадови изкушения, изяжте ги преди обед. Калориите, поети сутрин, се отразяват по-малко на фигурата, а между 12.30 и 13.30 часа се отделя най-много жлъчен сок и храносмилането е най-ефективно.

Да спрете пушенето

Спрете цигарите през втората половина от месечния ви цикъл (времето след овулация и преди следващата менструация). Така съветва изследователски екип от университета в Минесота. Тогава имате два пъти по-големи шансове за успех - високото ниво на прогестерона в тази фаза е причина за по-бързото изхвърляне на никотина от организма. Това смекчава неприятните симптоми на никотиновия глад.

Да пиете лекарства

Приемът на витамин С и Е има най-голяма полза между 7.00 и 9.00 часа сутрин, твърдят американски учени. Лекарствата, предписвани при високо кръвно налягане, са по-ефективни, ако се пият вечер. При сутрешното събуждане сърдечният ритъм се учестява, кръвното налягане се покачва, но субстанциите, приети предишната вечер, вече са успели да се разтворят и действат. Вечер са по-ефективни и медикаментите срещу сенна хрема, астма и ревматизъм. Болкоуспокояващите действат по-бързо след 18.00 часа: с по-ниски дози от тези сутринта ще постигнете веднага желания резултат. Ваксините се приемат най-добре от тялото до 12.00 часа.

Да се захванете със спорт

Йога или пилатес? Идеално, стига да е седмица преди вашия цикъл. Тогава се покачва нивото на хормона релаксин. Той спомага за отпускането на ставите и сухожилията и ви прави по-пластични. Ако искате да изгорите повече мазнини, тренирайте между 15-ия и 22-рия ден на цикъла – ще имате 30% повече успеваемост, твърдят австралийски учени. Оптималното време за фитнес, аеробика или тае-бо е след работа (между 17.00 и 19.00 часа). Тогава телесната температура е най-висока, а затоплените мускули са „по-отзивчиви“. Съвет: Не тренирайте по-късно от три часа преди сън, защото има опасност да заспите по-трудно.

Да се наспите

Между 21.00 часа и полунощ се покачва нивото на мелатонина - хормона на съня. Доказано е, че в този период нивото му се вдига от нула до сто само за половин час. Дали обаче ще можете да заспите точно тогава, е въпрос на организъм. На „чучулигите“ им се доспива още щом навън се стъмни, но „совите“ имат по-друга генна нагласа. Освен началният час, варира и продължителността на съня. Отново наследствени фактори определят дали ще ви стигнат шест или десет часа сън. Ако се побирате в границите на тези часове, значи получавате нормата, от която се нуждае всеки организъм, за да се възстанови.

Да сте в час след полет

При дълги полети смяната на времето обърква ритъма на биологичния часовник. Опитайте да се настроите на новото местно време седмица преди да заминете (стига часовата разлика да не е повече от два часа). На борда: ако имате време за сън, изберете меню, богато на въглехидрати и бедно на протеини. Въглехидратите са свързани със серотонина – невротрансмитер, който регулира съня. Кофеинът и нисковъглехидратните храни, богати на протеини, ще повишат нивото на възбуда и ще ви държат нащрек, ако кацането наближава. Избягвайте алкохола и приспивателните, които смущават отделянето на мелатонин.

Да си починете през деня

Денем се редуват 4-часови ритми на приливи и отливи. Първият спад ни спохожда в 10.00, вторият – в 14.00, а третият – в 18.00 ч. В тези моменти една неколкоминутна дрямка би имала освежаващ ефект. Не всеки обаче може да си позволи да се излегне по средата на работното време. Помага, ако вместо това се разходите на чист въздух. Внимание: Ако имате проблеми със съня, следобедната дрямка може да ви отдалечи от пълноценното наспиване нощем. В случай че все пак се наложи да дремнете по светло, правете го за не повече от половин час.

© Shutterstock

ДАМСКИ ГРАФИК

Резултатите от цитонамазка са най-точни, ако материалът е взет между 14-ия и 24-тия ден от личното ви календарче.

Най-подходящото време за мамография е седмицата след края на менструацията.

Оставете настрани парфюма между 6-ия и 14-ия ден от месечния ви цикъл – изследвания доказват, че телесният аромат на дамите в седмицата около тяхната овулация привлича мъжете.

Кожата попива козметичните средства най-добре между 18.00 и 20.00 часа.

Зрението е най-слабо в 2.00 часа през нощта. Бъдете нащрек, ако се наложи да шофирате нощем.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser