Преминете към основното съдържание

Той живее с... мама

Какви са причините и следствията за мъжете от съжителството им с майките им
© Shutterstock

Последното, което искаме да разберем за привлекателен млад мъж, е, че той живее с майка си. Но е факт – все повече представители на противоположния пол съжителстват именно с... нея!

Може би ви се е случвало срещата с любимите ви приятелки да се превърне в психологически сеанс с често повтаряне на думичката: „Ужас!“?  Темата за мъжете около 30-те, които живеят с майките си, е често повдигана в компания на млади жени. И от дума на дума след  много разказани истории и известно количество вино изводът може да е много сериозен. Какъв е той? Вижте три показателни истории 

Случай № 1

Ирина разказа, че наскоро се е запознала с идеалния на пръв поглед мъж. Иван е на 28, красив, умен, владее перфектно няколко езика, свири на пиано, освен това е от добро и заможно семейство – баща му е адвокат, майка му е собственик на голяма компания. Вторият поглед, който Ирина му хвърлила обаче, развалил първоначалното добро впечатление. Оказало се, че въпросният Иван, единствено дете, все още живее с майка си и освен финансови възможности е наследил от нея и ужасно високо самочувствие. То го карало да се мисли за най-уникалния и неповторим мъж на планетата. Доскоро работел като барман, но решил, че е по-добре да прекарва времето си в четене на Шекспир в оригинал и на самонаслаждаване. Щом научила тези подробности, Ирина веднага му била шута. „Вината е на майка му, която още в ранна детска възраст му е внушила чувство за божественост, но в реалността това го превръща в пълен загубеняк“, възмущава се младата жена.

Случай № 2

Явор е почти на 30 г. и продължава да живее с майка си. Той е хубав, добър и забавeн, има стабилна работа и сигурни доходи, които му дават възможност да излезе на квартира. Но не го прави. „С майка ми доста се караме, честно казано, бих искал да съм сам“, споделя ми често той. Но защо не прави нищо по въпроса? Защото така му е по-лесно и удобно. Майка му все още работи, плаща всички разходи по апартамента, готви, чисти и пере. Заплатата на Явор остава само за него и той я харчи предимно за нощен живот и дрехи. Майката се грижи изцяло за сина си и не е успяла да го научи да поема отговорност и да бъде самостоятелен. И с която и жена да заживее той, тя ще трябва да върши всичко, което майка му е правила досега, защото Явор не е свикнал да го прави. Затова в любовния му живот присъстват единствено връзки за по една вечер и за по един секс. Но може ли да бъде така цял живот?

Случай №3

Краси влиза в темата с подобна история - за Стоян. Този неин 35-годишен колега е програмист, не изглежда като супермодел и има доста затворен характер, но е свестен човек, умен и с високи доходи. Майка му е пълна негова противоположност – истерична и глуповата, на около 55 години, говори на диалект и няма вкус. Освен че глади ризите на сина си с остър ръб на ръкавите, тя винаги му готви храна в буркани, за да си има Стоян да яде през седмицата, тъй като живеят в различни градове, а той прекарва всеки уикенд с нея. В София Стоян живее в стая (!!!) под наем, а мечтата му е да си купи собствен апартамент и да викне мама да живее при него, защото тя не може да бъде сама. Но не защото има някакъв здравословен проблем (не обсъждаме мъжете, които живеят с родителите си, за да се грижат за тях - прекланяме се пред тях), а защото се е впила като пиявица в сина си и иска да бъде номер едно в живота му. Може би се досещате, че досега никой не е виждал Стоян с момиче, а и няма изгледи това да се случи пред перспективата майка му да заживее с него.

ПРИЧИНИТЕ

Това са само трима от безкрайно многото мъже, които живеят с майките си. Но защо те избират съжителството с мама пред независимостта? На първо място е задушаващата майчина любов, която обгрижва докрай или внушава неоправдано високо самочувствие. Добрата жена винаги прощава, изслушва, предлага подкрепа и гореща супа. За нея детето й е най-красивото, най-умното, най-доброто. И в компанията на своите майки тези мъже се чувстват оценени и обичани. Майките не виждат или си затварят очите пред слабостите и недостатъците на своите синове. Втората причина, която произлиза от първата, се съдържа в характера на самите мъже. За тях е по-лесно да живеят с мама, защото не им се налага да работят. Но какво се получава в крайна сметка? Имаме мъже, които са житейски осакатени, не умеят да поемат отговорности и не се стремят към самостоятелен живот. Друга причина, която често се обсъжда, дори и на страницата на ELLE във Facebook, е финансовата. Да, тя е съществена, но ако си на 30 и нямаш стабилни доходи и възможност да се изнесеш под наем или да си купиш жилище, това означава ли, че някога ще успееш да го направиш? По-скоро не.

ЗАКЛЮЧЕНИЕТО

Ако си намерят стабилна приятелка или съпруга, на този тип мъже ще им се налага постоянно да избират между нея и майка си. И за съжаление изборът не винаги ще е в полза на приятелката. Почитателките на ELLE във Facebook масово определят мъжете, които живеят с мама, като „жалки създания“ и „мъже с едипови комплекси“. Според Елена Димитрова това е „защото не са намерили друга, която да ги дундурка.“ Един съвет: ако срещнете такъв мъж, бягайте надалеч - майка му вече е сторила своето. Ето още един съвет от руския писател Сергей Довлатов, който би послужил на настоящи и бъдещи мъжки майки: „Жената може да направи три неща за писателя. Тя може да го храни, да повярва в гениалността му и накрая да го остави на мира.“ Това може би е ключът им изграждането на един истински мъж. И не е задължително той да е писател.

Малко статистика

Според изследване на Министерството на образованието, младежта и науката за програмата „Национална стратегия за младежта 2010-2020 г.“ българските мъже напускат дома на родителите си и започват самостоятелен живот средно на 32 г. Като основна причина те изтъкват липсата на финансови възможности. В това отношение нашата страна е рекордьор в Европейския съюз. На едно от първите места в ЕС сме и по младежка безработица – 22.5%, както и по възраст, на която у нас се започва работа – едва на 22 г.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser