Преминете към основното съдържание

Топ 10 на най-скъпите яхти в света

Животът на богатите през лятото е повече от рай, особено ако притежавате яхта за 4,8 милиарда долара
© iStock

В наши дни е нещо нормално най-богатите хора в света да плащат милиони, дори милиарди за пищни супер яхти. Петролните шейхове и руските магнати прекарват ваканциите си на масивни яхти с плувни басейни, баскетболни игрища и дори концертни зали.

 History Supreme

Това е най-скъпата яхта в света, а цената ѝ е $ 4,8 милиарда. През 2011 г. е била продадена на анонимен малайзийски бизнесмен и е направено от чисто злато и има покрит със стъкло атриум за хранене.

Eclipse

Втората по големина, Eclipse е собственост на руския милиардер Роман Абрамович. Яхтата има две писти за хеликоптери, 24 каюти за гости, дискотека, два плувни басейна и няколко джакузита. Цената ѝ е $ 1,9 милиарда.

Azzam

Собственикът на луксозното возило е неизвестен, но мнозина смятат, че тя е собственост на кралското семейство на Абу Даби. Яхтата има собствена подводница с противоракетна система. Цената на Azzam е $ 600 млн.

 Rising Sun

Магнатът в развлекателната индустрия Дейвид Гефън, притежава 128-метровата яхта Rising Sun. Яхтата има баскетболно игрище и може да побере 18 гости. Цената на Rising Sun е $ 590 млн.

Motor Yacht A.

Това е една от най-странно изглеждащите яхти. Но видимо вкусът на руският магнат Андрей Мелниченко, който притежава Motor Yacht A. е доста разчупен. Яхтата разполага със седем луксозни каюти, които побират 14 гости. Тя разполага и с три басейна, единият от които има стъклен под. Цената на тази странна бяла "играчка" не е ясна, но със сигурност яхтата е поне няколко стотин милиона долата.

Dubai

Гигантскoто корито е с дължина от 162 метра и понастоящем е собственост на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум - вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ и емир на Дубай. Яхтата разполага с плувен басейн, кръгло стълбище и хеликоптер. Тя може да побере 24 гости. Цената на яхтата е $ 400 млн.

Al Said

Яхтата Al Said е собственост на султана на Оман. Тя е дълга 155 метра и притежава всичко, от което има нужда, за да се чувствате като истински султан. Най-голямата изненада е, че луксозното корито има концертна зала, която може да  побере оркестър от 50 музиканти.

Octopus

Съоснователят на Microsoft, Пол Алън е притежателя на 126 метрова яхта. Тя разполага с 41 апартамента, басейн, два хеликоптера, кино, баскетболно игрище и звукозаписно студио. Цената ѝ е $ 200 млн.

Ona

По-рано, Ona е имала друго име - Dilbar. Моторна яхта е построена през 2008 г. от Lürssen. Тя е собственост на Алишер Усманов, който е руски олигарх. Дължина на луксозното возило е 110.00 м, което автоматично я изтрелва в класацията на 30-те най-големи яхти в света. Интерьорът на яхтата е проектиран от Алберто Пинто, а отвън чака хиликоптер, който върви към луксозното возило.

Lady Moura

Лейди Моура се определя, като една от най-красивите частни луксозни яхти. Тя беше деветата най-голямата частна яхта в света, но през 2014 година се е премества надолу в списъка до номер 28. Собственост на саудитския бизнесмен Насер Ал-Рашид, яхтата е била домакин на няколко забележителни личности, включително Джордж Буш и съпругата му Барбара. Стойността на лусксозното корито е 210 милиона долара. През 2007 г., Лейди Моура притърпява инцидент и засяда в крайбрежитето на френската ривиера, по време на филмовия фестивал в Кан. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser