Преминете към основното съдържание

Топ 3 растителни източника на омега-3 за красива коса

Тези масла съдържат повече омега-3 мастни киселини, отколкото рибите

Не е тайна, че за красива и гъста коса трябва да консумирате достатъчно наситени и ненаситени мазнини, както и да включите храни с високо съдържание на омега-3, омега-6 мастни киселини в режима си. А те се срещат не само в рибите, но и в някои растителни масла. Ето защо, ако не можете да ядете морски дарове и риба всеки ден, опитайте се да попълните дневния си прием на омега-3 мастни киселини с алтернативни източници на растителни масла.

ЛЕНЕНО МАСЛО

По отношение на количеството омега-3, то е два пъти по-високо от рибеното масло и други растителни масла: например делът на омега-3 в лененото масло е повече от 40%, докато зехтинът съдържа само 1%. Лененото масло също така е богато на различни витамини: група В, витамини А, F, Е, цинк, лецитин, магнезий, калий, селен. Вкусът на продукта е леко горчив, но ако го консумирате в зеленчукови салати или основни ястия, тогава тази горчивина практически не се усеща. Между другото, маслото може да се добавя и към зърнени култури. Важно е само да запомните, че лененото масло не подлежи на термична обработка, поради което се добавя само към готови ястия и се съхранява в хладилник за не повече от месец.

КОНОПЕНО МАСЛО

Друг лечебен вид растително масло с високо съдържание на мастни киселини, сравнимо с рибеното масло и добре познатите сортове червена риба. Смята се, че това е единственото масло, което се усвоява на 100% от организма. На външен вид конопеното масло има лек зеленикав оттенък, вкусът му е леко кисел и има приятен тревист аромат. Може да се използва за овкусяване на салати, в тестени изделия и топли ястия. Съхранявайте маслото в тъмен съд и на хладно място до 12 месеца. Когато е замразен, продуктът може да се съхранява много по-дълго.

КАМЕЛИНОВО МАСЛО

Камелиновото масло се получава от камелина, маслодайно растение от семейство Кръстоцветни. За родина на зърнената култура се считат югоизточната част на Азия и източната част на Европа. Нарича се още „фалшив лен“. Продуктът съдържа линолова (14-22%), ейкозадиенова (1-2%) омега-6 полиненаситени мастни киселини, които се грижат не само за красотата и здравето на косата, но и за репродуктивната система на жената, подобряват функцията на черния дроб, предотвратяват риска от артрит и артроза.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser