Преминете към основното съдържание

Тормоз на работното място?

Има начин да оцелеете от атаката, наречена булинг
© iStock

Ако в офиса се чувствате като героинята на Ан Хатауей от „Дяволът носи Prada”, значи сте се превърнали в обект на т. нар. булинг.

Терминът се появява през 1990 г и негов „баща“ е британският журналист Андрю Адамс. „Bully” от английски се превежда като „хулиган“. Най-разпространената форма на булинг е в училище. Но подобни ситуации има и в живота на възрастните. Например, когато в офиса конкретен човек проявява откровена нетърпимост към вас. В този случай вашата компетентност и качества не са важни: важното е, че „местният хулиган“ не ви харесва и започва всячески да ви притиска, като се опитва да привлече на своя страна и останалите.

Психолозите разграничават няколко характеристики на булинга.

1. Постоянна критика. Не е важно дали го правите правилно или не, шефът ви винаги е недоволен. Или колегата ви използва всяка ситуация, за да ви изобличи.

2. Редовно ви повишават тон или ви говорят рязко.

3. Постоянно ви напомнят за предишни ваши грешки, при това не се споменават постиженията и успехите ви.

4. За вас се разпространяват клюки и вие дори чувате скандалните сплетни буквално зад гърба си.

5. Демонстративно ви отлъчват от сбирките за обяд.

6. Усещате, че някой саботира работата ви.

7. Поставят ви физически неизпълними крайни срокове.

Първият признак, че не всичко е наред в офиса, е усещането за пълно изтощение през уикенда – използвате го не за почивка, а за възстановяване. Може би понеделникът ви носи панически страх. Главното, което трябва да запомните, ако сте в подобна ситуация, е, че това НЕ се отнася до ВАС. Ако вие изпълнявате работата си по план и сте сигурни, че отлично се справят с всичките си задължения, то претенциите са по-скоро израз на неадекватност на ръководството или на колегата ви. Често именно „хулиганите“ в офиса са тези, които страдат от отклонения в психиката.

Как да се борите с този натиск, наречен булинг?

Уви, ефективен начин да се противодейства на тези набези спрямо вас, все още не е открит. Особено в ситуацията, в която ви притиска шефа ви. И, ако тази форма на агресия в училище се разрешава с това, че рано или късно училището приключва, то в офиса е малко по-сложно. Струва си да се опитате да запазите работното си място, особено, ако дълго сте се опитвали да попаднете на работа в конкурентна компания. Може да вземете мерки за превенция на булинга към вас.

1. Никога не влизайте в словесна схватка с „офисния хулиган“ - така или иначе ще загубите, а освен това той ще разбере, че има силата да ви нарани.

2. Постарайте се да избягвате конфликтни ситуации, а ако е възможно, намирайте си повод да приключите по-бързо разговора.

3. Бъдете безупречни във всичко: от външния вид до професионалните си задължения. Не давайте повод за никакъв вид „атаки“ към вас.

4. Създайте си приятелства сред колегите – възможно е в офиса някой да е имал вече сходна ситуация.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

офис , кариера , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser