Преминете към основното съдържание

Трагичната смърт на „руската Рапунцел" Руслана Коршунова

Обстоятелствата около смъртта на красавицата, която на Запад получи прякора „руската Рапунцел“, все още остават загадка. Някои обвиняват секта за трагедията, други - неудачи в любовта и спад в кариерата. Разказваме мистериозната и тъжна история на руската красавица, която загина твърде рано.

През 2008 г. супермоделът Руслана Коршунова полита от нюйоркския си апартамент на деветия етаж и умира на място. Преди смъртта й името ѝ се свързва с противоречивия тренинг център „Розата на света“.

Руслана Сергеевна Коршунова е родена през 1987 г. и е изгряващ казахски модел от руско потекло. Красива, с поразителни сини очи и руса коса, Руслана кара хората да се обръщат след нея навсякъде, където отиде. Фотосесии с нея има в едни от най-големите модни списания като. Едва 15-годишна е открита за света на модата и много скоро се изстрелва до върховете му, но не ѝ е писано да остане там задълго.

Денят е 28 юни 2008 г. Руслана полита към земята от апартамента си в Ню Йорк, който се намира на деветия етаж. „Чух тупване. Помислих, че кола е ударила човек. Обърнах се и видях, че на пътя лежи момиче“ – казва един от свидетелите. Руслана е обявена за мъртва на място. Тя е едва на 20 години. В кръвта ѝ не са намерени нито наркотици, нито алкохол. Няма история за душевни заболявания. Смъртта ѝ е определена като самоубийство.

Според полицията Руслана слага край на живота си, след като изпада в депресия заради финансови проблеми и провалена романтична връзка с мъж от Москва. Според медиите Руслана е споделила пред т. нар „лайф коуч“, че и преди е изпадала в депресия и е обмисляла самоубийство. Лайф коучът е Владислав Новгородцев и той казва: „Видях се с нея и изслушах истории, които не бе споделяла пред никой друг преди това. Най-важното нещо, което трябва да се знае за нея и за вътрешния ѝ свят, е, че тя беше самотна. Нямаше човек, който да ѝ е наистина скъп, с изключение на майка ѝ.“

Новгородцев работи към тренинг център „Роза“ в Москва. Той разкрива, че Руслана е била в тренинг центъра през януари и февруари в търсене на „спокойствие на ума“. Според Новгородцев младото момиче е било притеснено от аферата си с женен мъж и е имало парични проблеми. Той твърди, че тя е искала пари от него и е намекнала, че някой се възползва от нея, но без да даде повече подробности.

В апартамента на Руслана обаче не е открита предсмъртна бележка, а приятелите и семейството ѝ твърдят с пълна убеденост, че тя никога не би отнела собствения си живот. Нещо повече: Руслана неотдавна се е била върнала от успешен ангажимент в Париж и е имала друг в Тексас същата седмица, в която умира.

Руслана се гордее с това колко много е постигнала. От скоро излиза с нов мъж – Марк Камински, и прекарва повечето си свободно време в дома му, намиращ се на Стейтън Айлънд. Според близък на Руслана тя е щастлива с Камински: „Когато беше с него, в очите ѝ имаше пламъче. Беше въодушевена от новата си връзка.“ „Чувстваше се добре. Справяше се добре. Беше топ модел и беше щастлива от този факт“ – казва самият Камински. Двамата с Руслана дори имат планове за вечерта през онзи фатален юнски ден – канени са на рождения ден на най-добрата ѝ приятелка.

Майката на Руслана – Валентина Кутенкова, приема, че дъщеря ѝ в даден момент от миналото си е била депресирана, но казва, че това е било преди година, а оттогава положението се е подобрило драстично.

Тренинг центърът „Роза“ се оказва място с изключително противоречива репутация, като някои критици го оприличават на култ, на секта. Той се самоопределя като психологически тренинг център в Москва, който специализира в личностното израстване на своите клиенти. „Това е доста популярно напоследък – казва Анна Барсукова, друг модел, приятелка на Руслана. – И друга моя приятелка ходи там, но нещо не ѝ допадна. Те провеждат тренинги за развитие на личността ти.“

Когато става ясно, че Руслана наистина е посещавала тренинг центъра „Роза“, който е познат и като „Роза на света“, мнозина застават нащрек. Притесненията относно истинската същност на центъра се задълбочават още повече, когато едва на следващата година моделът от Украйна Анастасия Дроздова също се хвърля отвисоко и се самоубива, след като името ѝ е свързано с организацията.

Журналистът Пьотр Померанцев прави опит да навлезе още по-надълбоко в разследването на смъртта на Руслана: той е един от мнозината, които вярват, че тренинг центърът всъщност е опасна секта. Оказва се, че организацията е свързана с „Лайфспринг“ (в превод „Извор на живот“) – американска секта, която банкрутира през 1980 г., след като е осъдена от голяма група свои бивши последователи за нанесени щети върху душевното им здраве.

За да се сблъска в първо лице с действителността в тренинг центъра, Померанцев се записва на техен курс, като така установява, че в някои случаи „обучението“ там струва по над 300 долара на ден. Успява да разговаря и с един от „лайф коучовете“, който му казва: „Руслана беше типична жертва. Понякога е по-добре да се самоубиеш, отколкото да не се промениш.“ Померанцев открива също така, че по време на „обучението“ се използват дехуманизиращи техники, при които „лайф коучовете“ унижават обучаваните и им вменяват вина за всичко негативно в живота им. Докато са в тренинг центъра, обучаваните са принуждавани да влизат в тъмна стая, предназначена да зашемети съзнателната им мисъл и да пресече способността им за критично мислене. След това „треньорът“ влиза и заявява: „През следващите дни ще чувстваш дискомфорт. Страх. Но това е хубаво. Това е вътрешната преграда, през която трябва да си пробиеш път.“ След това обучаваният трябва да сподели най-ужасните си изживявания и да съживи потискани спомени. Резултатът при Руслана обаче след няколко месеца в тренинг центъра, забелязан от приятелите и семейството ѝ, е, че тя променя поведението си в отрицателен аспект: става агресивна, започва да използва вулгарен език, а също така губи значителна част от теглото си.

И до ден днешен официалната версия за смъртта на младата жена е самоубийство. Семейството ѝ обаче вярва, че тя не е сложила сама край на живота си, а е станала жертва на извършено престъпление.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser