Преминете към основното съдържание

Тренирайте умно, за да има ефект

5 професионални съвета за тренировките, които ще ви вкарат във форма за две седмици
© Instagram/erocfitness

Ерик Салвадор е бивш инструктор в американските военноморски сили, а днес е един от най-търсените фитнес треньори в Ню Йорк. Той споделя как да тренирате, з да имате видими резултати само след две седмици.

© Instagram/erocfitness, Ерик Салвадор

#1. Изстисквайте силите си

Да, действително може да се лишите от няколко килограма и да промените формите си за две седмици, без да губите по няколко часа в спортната зала. Достатъчни са ви 30 минути на ден и въздържане от ядене на глупости. И не само: „трябва да оставате без дъх от тренировките“. Проучванията доказват, че атлетите, които включват всички видове натоварване в тренировките си като високо интензивни интервални тренировки (HIIT) с пълно натоварване на силите, кардио натоварване и кратки периоди на възстановяване на мускулите води до повишаване на излишъка на кислород, който се консумира от организма по-дълго време. Изводът е: откажете се от джогинга и изберете спринта.

#2. Избирайте внимателно комбинациите на упражненията

Например страничните напъди комбинирайте с тренировка за рамене, или клякания с дъмбели, с които да работете едновременно за рамене и преса. Тези комбинации активират повече мускулни групи в тялото. Във фитнеса например избирайте крос тренажора – той комбинира качване на стълби, с движения за ханша и горната част на тялото.

© Instagram/erocfitness

#3. По-слабо натоварване

След толкова години работа и наблюдения над тренировките на различни по степен на подготовка трениращи, Салвадор споделя, че е виждал немалко травми на коленете, тазобедрените стави..., които са се случили например по време на тичане на бягащата пътека например, и то поради лоша стойка. Салвадор препоръчва да се включи уреда за „гребане“ в тренировките – той развива мускулите на цялото тяло, като в същото време натоварва и сърцето, без обаче да ви оставя скапани от умора.

#4. Включете спининг в тренировките си

Изглежда като старомодно упражнение, но включва мускулите на цялото тяло и развива изключително добре и горната част на тялото, в частност раменете. Трябва да тренирате така, сякаш нямате какво да губите.

#5. Да, бърпиите болят

Но трябва да ги правите. Бърпиите са еднакво ефективни и подходящи за всички – мъже, жени, ниски, високи, в добра форма или не. Правете ги в продължение на 20 секунди, след което почивайте за около 10 секунди, след това пак тренирайте 20 секунди. Това трябва да продължи около 4 минути.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser