Преминете към основното съдържание

Три различни маршрута за уикенда наблизо

Да открием сезона с кратка ваканция по вода!
© iStock

5 часа с кола: Плуващо“ парти в СЪРБИЯ

Обикновено българите стигаме до Димитровград или най-много до Ниш, при това като гурме-туристи. Сръбската кухня е уникална, няма спор. Този път обаче ви водим на парти-уикенд в Белград – там, където всяка вечер е петък вечер.

Казват, че нощният живот тук кипи на макс. Повечето клубове са или скрити в малките улички на центъра, или „плуващи“ край бреговете на Дунав или Сава. И въпреки че Белград предлага наистина добри хотели на добри цени в центъра на града, там паркирането е трудно и затова избираме да нощуваме в ботел – хотел-шлеп на водата. Boatel Charlie е мястото, което си харесваме, защото се намира в защитен парк на Дунав и сутрин от терасата му можем да се радваме на компанията на лебедите.

Белград

Галерия

Белград

Първия ден си правим лежерна разходка по централната пешеходна зона на Белград. Обядваме в Prolece – типичен местен ресторант, шумен и винаги пълен, защото е известен с най-добрите плескавици с каймак и готвени местни специалитети на доста ниски цени. Наблизо е Antikvarnica kafe, в което кафето не е като италианското, но старите кресла и картините по стените ни пренасят във Венеция. Правим си селфи с муцунки пред „Хляб&Кифле“, защото звучи забавно, а за вечеря сме спретнати в Sakura – ултра модерен азиатски ресторант на пристанището, в който и интериорът, и храната, и гледката към реката са изумителни! От там сме на крачка от „плуващите“ нощни заведения в града, които местните наричат „сплави“. Няма нужда да ги броите – над 300 са! Сплавите са едно от най-добрите места, за да се усети духа на Белград.

Другите задължителни за туриста места са музеят на Никола Тесла и крепостта Калемегдан. За тях оставяме втория ден. В парка Калемегдан е най-добре да сте следобед, за да видите как Сава се влива по Дунав на залез – няма такава красота!

4 часа с кола: СПА релакс и гурме в ГЪРЦИЯ

Атон, Халкидики

Обичайната посока, обичайният полуостров, но... необичайно спокойствие, СПА релакс и истинско гурме. Отиваме до Eagles Villas на Атон, третия ръкав на Халкидики, който е по-слабо населен от туристи.

Първия ден се разхождаме с лодка до остров Амулиани, стигаме до тюркоазените води край плажовете на Вурвуру, а на връщане се любуваме на манастирите по склоновете на планината Атос, окъпани в златистото сияние на залеза.

Вторият ден е за релакс. Откриваме един от най-добрите СПА центрове в света – Elemis Eagles SPA – единственият в района, който предлага иновативните процедури на британската компания Elemis. Избираме Skintox – детоксикиращ пакет, който включва 30-минутен скраб със соли, 60-минутна програма Thousand Flower Detox Wrap и 60-минутна процедура за лице Superfood Pr-Radiance. След това се излягаме в хамак на плажа с книга, коктейл и приятна музика.

Вечерта се отдаваме на гурме изкушения. Избрали сме ресторант Armyra, чието меню е дело на известния Апостолос Трастелис, чиито ресторанти в Атина имат 3 звезди „Мишлен“.

Вечерта от вилите на Eagles потъваме в тишината и спокойствието на Егейско море, преди да сме се върнали към шумния ритъм на големия град и работната седмица.

6 часа с кола: Принцовите острови в ТУРЦИЯ

Удоволствието да пиеш турско кафе и да се любуваш на Босфора в Boon Cafe в азиатската част на Истанбул

Колкото и пъти да отидем до Истанбул, всеки път откриваме по нещо ново. Обичайните маршрути с туристически забележителности в мегаполиса отдавна са извън плановете ни.

Този път решаваме да си направим кратък трип до Принцовите острови в Мраморно море, на 15 км югоизточно от Истанбул. Най-евтиното ни пътешествие по море – на цената на един билет за градския транспорт! Толкова струват фериботите, които тръгват от терминала в Кабаташ (европейската част на Истанбул). Потегляме сутринта, за да имаме време да разгледаме поне два от деветте острова.

Каналъада е малък, но приятен за плаж. Има доста арменци сред местните жители. Струва си да се види арменската църква „Св. Григорий“.

Бююкада е най-големият остров и заслужава най-много време. Населението му е около 6000 души, но през лятото с туристите тук всеки ден има по 40 000. Тесните и стръмни улички с цветни дървени къщи, между които сноват файтони с впрегнати коне, са като декор за филм. Особено приятно е в края на пролетта, когато все още не е толкова горещо. Край пристанището има китни ресторантчета, в които приготвят вкусна риба.

Втория ден от уикенда оставяме за разходка край Босфора, но откъм азиатската част на Истанбул, в която туристите идват по-рядко. Тук в неделя преди обед е особено оживено, защото повечето семейства имат традицията да излизат заедно на закуска. Спираме се в Boon Cafe, където сме изненадани от ултра модерния интериор, апетитното меню (закуската ще ви остави сити чак до вечерта!) и ароматния чай, който пием на терасата, до водите на Босфора. Толкова приятно място, че сутрешната закуска прелива в следобедно кафе, а шумът от преминаващите край нас лодки и кораби по някое време ни напомня, че уви, уикендът има край...

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser