Преминете към основното съдържание

Три слабо познати eфекта от витамин D

През последните години за витамин D се заговори като за „чудотворен”. Той е най-известен със способността си да усвоява калция, освен това вече има доказателства за ефикасността му срещу рака на гърдата и простатата, както и за овладяване на депресията. Но това не е всичко!
Синтезирането на витамин D в кожата е много по-силно при слънце.
Синтезирането на витамин D в кожата е много по-силно при слънце. © iStock

Витамин D предпазва имунната система

Според изследване на британски учени от 2014 г недостигът на витамин D в организма води до недостатъчно добро функциониране на имунната система. При допълнителен прием се подобрява отпорът на защитните сили спрямо вирусните инфекции. Това е едно възможно обяснение на факта, че грипът и хремата се срещат много по-често през зимата, когато и синтезирането на витамин D в кожата е много по-слабо поради липсата на слънце.

Намалява рискът от респираторни инфекции

Световната здравна организация публикува данни от изследване, проведено сред монголски деца, при които е установен силен недостиг на витамин D. При допълнителен прием от 300 единици на ден инфекциите на горните дихателни пътища намалели наполовина.

Ускорява възстановяването след болест

Канадски лекари докладват за силния благотворен ефект на витамин D след прекарани инфекциозни заболявания като туберкулозата например. Пациенти, които приемали витамина едновременно с предписания антибиотик, успели да елиминират бактериите на туберкулозата 13 дни по-рано от тези, които взимали само антибиотик. Учените смятат, че витамин D би имал подобно действие и при лечението на пневмония.

Колко е нужно?

Бебета до 1 годинка трябва да приемат 400 единици витамин D дневно.

От 1 до 19 години – 600 единици дневно.

Бременни жени – 600 единици дневно.

От 19 до 50 години – 400-1000 единици дневно.

Над 50 години – 800-2000 единици дневно.

ВНИМАНИЕ! При излагане на слънце винаги използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser