Преминете към основното съдържание

Триковете на професионалистите: кое е най-рационалното темпо при бягане?

Питаме Калин Стоянов, участник в редица маратони и състезания
© iStock

Неотдавна adidas ULTRABOOST ни събра с Калин Стоянов на един стадион. Само за две обиколки, но достатъчни, за да си дадем сметка колко малко знаем за бягането, а колко лесно е всъщност. И изключително приятно, когато научим малките трикове, с които се постигат големи резултати.

Питаме Калин Стоянов, изявен участник в маратони и състезания, кое е най-рационалното темпо при бягане:

© Личен архив,  Калин Стоянов

След старта е особено важно е да сдържим еуфорията си и да запазим концентрация. Обикновено, когато човек стартира, адреналинът е на много високи нива и организмът работи на свръх бързи обороти. Когато нивата на адреналин се върнат в границите си, се оказваме енергийно изчерпани, тъй като тези свръх бързи обороти, с които е работило тялото ни, са дръпнали и свръх голямо количество енергия. Най-добре е в началото да започнем с по-бавно темпо, за да оставим резерв, който да използваме накрая. Най-лесно темпото на бягане се определя чрез използването на пулсови зони и чрез постоянно тестване в тренировъчния процес:

Първа зона: много леко бягане, обикновено в почивните дни или след тежки тренировки. Пулсът не достига повече от 60% от максималния.

Втора зона: леко като усещане бягане, с пулс не повече от 70% от максималния. В тази зона се тренира продължително време и целта е увеличаване на издръжливостта.


КАК ДА ДИШАТЕ ПРАВИЛНО ПРИ КРОС


Трета зона: между 70 и 80% от максималния пулс. Бягането се усеща значително по-трудно, но може да продължи дълго време. Тази зона използваме за подобряване на ефективността.

Четвърта зона: 80-90% от максималния пулс. Бягането е трудно, натрупването на отпадни продукти (лактат) се увеличава значително и навлизаме в анаеробен режим, което означава, че натоварванията в тази зона не са много продължителни и служат за приучаване на тялото да работи достатъчно ефективно при настъпила умора.

Пета зона: достигане на максимален пулс и усилие. В тази зона тренираме, когато искаме да подобрим върховите си постижения.

В новия брой на сп. ELLE ви очаква всичко, което ви е нужно, за да влезете бързо във форма!

Ако искате да научите още колко време преди бягане да се храните и с какво, как да пиете вода преди, по време и след тичане, кои други нутриенти са важни за бягане, малки или големи крачки, за да сме по-издръжливи, как да дишате правилно, защо загрявката е толкова важна, може ли да бягате по време на бременност или цикъл, какви са рисковете при жените – четете в новия брой на сп. ELLE, от 20 април на пазара!

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser