Преминете към основното съдържание

Цвеклото – суперхрана

Това е един доста непретенциозен зеленчук, съхранява се дълго и не е скъп. А пък диетолозите от цял свят вече признават цвеклото за суперхрана. Да видим защо

В какво е силата на цвеклото?

Винаги е било смятано за целебно растение. Листата му се слагали върху възпалени очи, върху челото – при главоболие, а също и при лекуване на язви. Цвеклото съдържа нежна целулоза, органични киселини (ябълчена, лимонена), минерални соли (калий, магнезий). В цвеклото има витамини С, К, РР, В1, В2, В6, а също микроелементи кобалт, манган, мед, цинк, желязо. Всички те влизат в състава на ферментите, които регулират процеса на кръвотворене. В народната медицина, за повишаване нивото на хемоглобин в кръвта, че използва сок от цвекло. Според едно изследване консумирането на сок от цвекло води до бързо възстановяване на мускулите след физическо натоварване. Но има нещо важно: по-добре е цвекловият сок да се пие не в чист вид, а смесен с морковен сок.

Учени от Лондон определили, че в листата на младото цвекло има по-висока концентрация на желязо, отколкото в спанака, а самият кореноплод е богат на фитонутриенти с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат да се предотврати развиването на хипертония и сърдечносъдови заболявания. Вареното цвекло е чудесно слабително средство, а диетолозите го препоръчват за подобряване работата на червата и обмяната на веществата. Бетаинът – аминокиселина в цвеклото, защитава клетките и тъканите от обезводняване и участва в процеса на формиране на карнитин – вещество, което защитава бъбреците. Бетаинът също така засилва производството на серотонин в главния мозък. Полезните вещества на цвеклото не се разрушават при термична обработка.

От листата до корена

Независимо от това, че цвеклото съдържа повече захар от всеки друг зеленчук, то си остава чудесен хранителен и диетичен продукт – в 100 г има едва 40 ккал.

Консумира се всичко – и кореноплодът, и листата. Цвеклото се консумира сурово, варено, печено, мариновано, правят се гаспачо, сокове, смутита, салати, а някои майстори правят от цвекло сладолед и други десерти.

Цвеклото е универсален продукт, съчетава се добре със зеленолистни, с бобови, с гъби, сирена, ядки, сушени плодове, чесън, лук...

Лесна идея за лека салата с голямо количество целулоза: настържете сурово цвекло, морков и ябълка, добавете малко лимонов сок и джинджифил.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser