Преминете към основното съдържание

Цветна вода за щастие

Преди няколко седмици бях на сватба в Сопот, а пътят за там минава през Карлово. Респективно, минахме през огромни розово-лилави полета, обвити в ароматен воал. Красиво е по тези места. Обземат ви едни такива самодивски емоции, които карат духът да се рее, а проблемите великодушно си взимат почивка, за да ви оставят да се насладите пълноценно на цветната шир.

За спомен от сватбата ми подариха шишенце розов хидролат. Срам ме е да си призная, обаче до този момент, изобщо не знаех за какво за Бога трябва да означава „хидролат”, нито пък как да го ползвам. Чувала съм, че розовата вода има някакви магически свойства и знам, че от Dior изкупуват безумни количества българско розово масло, за да го влагат във формулите на козметиката си, ама розова вода?

Като за старт, оказва се, че ходролатите имат доста вариации и далеч не приключват само с уханната ни маслодайна гордост. Това са всички видове цветни води, които всъщност са точно толкова ефективни, колкото и етеричните масла (с които са братовчеди), с тази разлика, че ефекта им е в пъти по-нежен. Това ги прави перфектни за употреба от бебета и бременни, както и за дългосрочни терапевтични процедури.

За какво се ползват хидролатите?

Приложенията им са изключително разнообразни. Например за компреси при възпаление, слънчеви изгаряния и травми или пък за инхалации. Биха могли да се ползват като заместител на етерично масло в арома лампа или с чисто козметични цели. Например, при акнетична кожа, един от най-добрите продукти е лавандулова вода. Тя има терапевтично, успокояващо, противовъзпалително и тонизиращо действие върху кожата. Лавандуловара вода се използва за повишаване на концентрацията и подобряване на вътрешния баланс, при медитативни практики. Всеизвестно е, че ароматът на лавандула облекчава стреса.

Хидролат от мащерка пък би могъл да се ползва и за перорална употреба, като го впръскваме директно в гърлото, защото той облекчава възпалените сливици, а този от портокалови корички в арома лампата повишава настроението и бори депресията.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser