Преминете към основното съдържание

"Цветни пространства" в сърцето на Бургас

Цветанка Цветанова представя изложба вдъхновена от пътувания и ежедневни сюжети


Бургаската художничка Цветанка Цветанова преди дни откри самостоятелната изложба Varia Spatia в галерията "Дружество на бургаските художници" намиращ се в сърцето на морския град.

Работата на Цветанова е широко представена в Бургас, а нейни картини се намират в частни колекции, галерии и градски галерии не само в България, но и в Белгия, Франция, Гърция, Кипър, Испания, САЩ и Германия.

Какво вдъхновява артистичната същност на Цветанова, разбираме от самата нея.

Ако можехте да притежавате само едно произведение на изкуството, кое би било то?

Според мен произведенията на изкуството са притежание на света и не бих искала да са притежание само на един човек! Впечатляващи са много от тях. Неповторими и възхитителни са тези на древните майстори, на ренесансовите, на импресионистите и съвременниците.

По време на творчески ви път, кои бяха „кръстопътищата“, които промениха начина, по който виждате света?

Това е моето лично пространство, тайна е…! Пътят е сложно съчетание на житейски опит и знания, трудности, емоции. Всеки ден е пресичащи се улици и пространства, непредвидимост, променящ се свят. Нужни са интелигентност и адаптация.

Имало ли е моменти, изживявания, които са променили възприятието ви за изкуството?

Когато се докоснеш и опознаеш майсторството на големите художници - всичко създадено с ръце, с ум и сърце, това са моментите. Величествено е!

Къде намирате вдъхновението?

Природата е моето вдъхновение. Тя е съвършена!


Защо точно живописта е представена най-силно през вашата четка?

Живописта е начинът, по който най-добре изразявам видимия и емоционален свят. Цветът създава формата, пространството, настроението, поражда съкровени мисли, поглед към прекрасното. Четката, линията, цветът. Това е. Историите са само средство.

Бягство ли е изобразителното изкуство или е по-дълбок поглед към живота?

Поглед към живота и лично моето отношение към света. Светът, който остава.

С изобразително изкуство се занимавам професионално от художествената гимназия, университета и до днес, преподавам и рисувам. Изложбите вече са десетки, участия в художествения живот на Бургас и страната, международни изложби и пленери. Надграждам.

С какво тази изложба е по-различна от предходните ви?

Всяка изложба е вдъхновена от различни творчески търсения, мисли, впечатления и преживявания, които се натрупват с времето. Винаги показвам нови картини, етап на естетически търсения и сюжети. В настоящата изложба са представени пленерни работи, пейзажи вдъхновени от пътувания, ежедневни сюжети, цветни натюрморти, пространства.

Можете да разгледате изложбата Varia Spatia до 29 октомври 2022 г. в зала "Дружество на бургаските художници" на ул. Александровска 22.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser