Преминете към основното съдържание

Туиги, иконата на 60-те

Честит рожден ден, Туиги!

Днес Лесли Лоусън, по-известна като Туиги, навършва 70 години. По този повод решихме да се върнем за няколко минути към нейното време. 60-те, когато едно 17-годишно момиче предизвиква фурор по света, без дори да го иска.

Лесли Хорнби е висока 170 см и тежи малко над 40 кг. Тя няма нищо общо например с Мерилин Монро, една от иконите на предходното десетилетие. Далеч от женственото секси излъчване на Мерилин, това момиче е въплъщение на андрогинния тип и стил. Къса коса, малки гърди, кльощави крака, квадратни рамене, дрехите ѝ стоят като на един от онези манекени в магазините. Кукленски са не само миглите...

„60-те бяха време, когато обикновени хора правеха необикновени неща.“ Туиги

Във въздуха обаче се носи нещо различно. Жените стават все по-еманципирани, модата вече не е привилегия само на богатите. Точно в тази ниша попада Туиги и въпреки крехкостта си става причина за цяла революция в модата. Туиги е нещо абсолютно различно, нещо, което е забелязано по щастливо стечение на обстоятелствата, за да превземе първите страници на вестниците и кориците на модните списания за отрицателно време.

Един ден Лесли, тогава е още на 16 всъщност, попада при Ленард, известен лондонски фризьор. Той си търси модел и негов приятел му представя слабото високо момиче с дълга коса в не много добро състояние. Така се появява късата прическа, запазена марка на Туиги. Снимки на Лесли са изложени в салона, те са причината тя да бъде забелязана от Деирдре Макшели, редактор на модната секция в Daily Express. Една от снимките излиза на първа страница на вестника, наричат Лесли „Лицето на 1966 г.“. The New Yorker, Times и Newsweek я определят като феномен, Vogue ѝ посвещават няколко корици на свои издания в различни държави.

Всъщност това не е просто световна популярност, а цяла обсесия, хиляди момичета по света искат да изглеждат като Туиги. Първият професионален топмодел в света, както често бива определяна, излиза от модния бранш само след четири години, при това по собствено желание. Снима се във филмa The Boy Friend (1971), за който получава две статуетки „Златен глобус“ – за най-добра актриса в комедия/мюзикъл и за дебют. През 1983 г. прави своя дебют на Бродуей в мюзикъла My One and Only и дори получава номинация за „Тони“. В годините се снима в още филми и тв сериали, има и музикална кариера. Застъпник е за редица благотворителни каузи, изявява се като активист. На 60 създава и собствена линия дрехи, наречена Twiggy London.

През март тази година Лесли Лоусън получи Ордена на Британската империя за принос в сферата на модата, изкуствата и благотворителността. Церемонията се състоя в Бъкингамския дворец, званието бе връчено лично от принц Чарлз.

Ето няколко думи на Туиги, които ни харесаха и решихме да споделим с вас.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser