Преминете към основното съдържание

Търсим причината за фитнес манията днес

Днес ентусиазмът за спорт е в размери на обсебване
© Getty

Каква е тайната на това безумно желание за спортуване, което днес е обзело цялото човечество? Факт, фитнес маниаците стават все повече – политици, актриси и модели, но и обикновени простосмъртни, които посвещават на усъвършенстване на тялото си прекалено много време. Това се превръща наистина в натрапчива идея за начин на живот.

За всички е известно, че физическата активност - дълга разходка или посещение във фитнеса – носи незаменими ползи за организма: от намаляване на теглото и поддържане на стройна фигура до подобряване на работата на сърдечно-съдовата система, профилактика срещу остеопороза и други патологии, които водят до лошо самочувствие. Знаете и за ефекта върху настроението: благодарение на отделянето на ендорфини в кръвта по време на тренировката, спортът е един от най-добрите натурални депресанти.

Но понякога посещението във фитнес залата не се ограничава само с желанието за подобряване на самочувствието, но се превръща в натрапчиво желание да се постигне съвършена физическа форма. Обикновено жените са тези, които желаят да отслабнат и да достигнат недостижими стереотипни форми, пропагандирани от списания и реклами. Мъжете се стремят към увеличаване на мускулната маса и постигане на релефна мускулатура. Неизкоренимото недоволство от собственото тяло и готовността за всякакви жертви в името на неговото съвършенство се нарича биорексия или комплекс на Адонис.

Как да разпознаете зависимостта от спортуването?

Нарастващата активност в спортуването може да се прояви в компулсивно обсесивно поведение или необходимост да се извършват строго определени действия, за да си осигурите добро самочувствие. За спортуващите посещението във фитнеса се превръща в морален дълг, нарушението на който провокира чувство за вина и усещане за провал.

Каква е причината да се стига до тук?

В основата на подобно поведение стои неприемането на собственото тяло, т.е. промененото възприемане за него, което може да доведе до телесна дисморфия: неспособност да се оценява обективно състоянието на собственото тяло. Ето защо в преследване на физическото съвършенство възниква потребността от свръхусилия да се увеличават часовете, посветени на моделиране на фигурата и увеличаването на мускулната маса.

Да страдате от биорексия означава да реагирате болезнено на всичко, което касае физическото ви съвършенство, включително да преживявате тежко липсата на видими резултати след тренировките и нонстоп да работите за промяна на пропорциите си.

По принцип хората, които са зависими от спорта, са с ниско самочувствие, а фитнес постиженията им са единствената награда за старанието им. Биорексията може да се прояви и като защитен механизъм: ниската самооценка компенсира формата на тялото ви, което е достойно за възхищение от страна на околните. И, ако анорексията обикновено търси всички възможни средства и начини да бъде скрита, то биорексията – напротив, всячески търси начин да бъде на показ.

Какво да се направи?

Ако ви се струва, че имате подобен проблем или забелязвате, че по-често сте в залата и го приемате като задължение, опитайте следното: помислете си каква роля в живота ви играе фитнесът и какво криете зад това неудовлетворение? Не е изключено да осъзнаете истинските причини за проблема и те да ви отведат при психолога, вместо във фитнеса.

Още по етикети

спорт , добра форма
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser