Преминете към основното съдържание

Търсите ли цветен маршрут?

4 невероятно цветни квартала в различни точки на света
© iStock

От списание ELLE България

Събрахме за вас четири градски района от различни точки на света, които ще ви зашеметят от цветове и красота

„Бо-Каап“, Кейптаун, Южна Африка

© iStock, „Бо-Каап“, Кейптаун, Южна Африка

Разхождайки се из улиците на „Бо-Каап“, ще се почувствате като герой от анимационен филм сред неговите цветни и ярки къщи. Иначе кварталът се намира недалеч от центъра на Кейптаун и повечето сгради там са от XVIII или XIX век. Населението на „Бо-Каап“ е също толкова шарено, колкото са и къщите му – тук живеят потомци на роби, изпратени в Южна Африка от югоизточна Азия, затова често наричат „Бо-Каап“ Малайския квартал. Джамии, светилища и дори музей, показващ нагледно живота на местните от XVIII и XIX век, са сред останалите забележителности в квартала. Препоръчваме ви да го обходите пеша, за да се насладите напълно на красотите му.

Населението на „Бо-Каап“ е също толкова шарено, колкото са и къщите му.

„Дотонбори“, Осака, Япония

© iStock, „Дотонбори“, Осака, Япония

Футуристичен – това е най-точното определение за „Дотонбори“. Тук сградите не са боядисани с боя, а са покрити са огромни екрани, излъчващи неонови светлини. Магията се случва вечер, когато от огромните пана проблясват реклами, а цветовете се сменят постоянно. „Дотонбори“ върви по линия на едноименната река и освен като център на светлините е известен и с бурния си нощен живот, магазините и театрите.

„Ла Бока“, Буенос Айрес, Аржентина

© iStock, „Ла Бока“, Буенос Айрес, Аржентина

В „Ла Бока“ къщите не са просто цветни, те са многоцветни – всяка има поне по три цвята на фасадата. Уникалният им вид ги е превърнал в истинска атракция за туристите и визитна картичка на града. И заслугата за това е на бедните емигранти от Европа, които идвайки в „Ла Бока“, започвали да строят къщите си от различни подръчни материали и ги боядисвали с каквато боя намерят и на парче. Без да предполагат, че 200 години по-късно домовете им ще се превърнат в ценно наследство и посещавана туристическа забележителност.

В „Ла Бока“ къщите не са просто цветни, те са многоцветни.

„Бурано“, Венеция, Италия

© iStock, „Бурано“, Венеция, Италия

На около 40 минути воден път от центъра на Венеция се намира едно не толкова популярно сред туристите, но особено красиво място – „Бурано“. То всъщност е система от острови, свързани с мостчета, което възниква още през Средновековието като рибарско селище. Днес цветните къщи са неговата визитна картичка. Интересен факт е, че общината, а не собствениците на сградите решават в какъв тон да бъде къщата. Цветът й се променя и когато тя се продаде на друго семейство или при смяна на поколенията от един род. Това звучи доста странно, но си има обяснение, скрито в миналото – така рибарите разпознавали дома си от далеч.

Текст Велина Василева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser