Преминете към основното съдържание

Търсите ли любовта онлайн?

Според дигиталното гуру Ейми Уеб онлайн запознанствата са вторият най-разпространен начин, по който се събират двойките

© iStock

От списание ELLE България

Попълването на празните полета в сайтовете за запознанства едва ли ще ви събере с идеалния за вас партньор. Трябва да сте далеч по-изобретателни, за да насочите онлайн острието на Купидон към себе си!

Най-доброто средство за поправяне на разбито сърце? Според много жени, преболедували несподелена любов, това са онлайн запознанствата. И не само според тях. На същото мнение е и дигиталното гуру Ейми Уеб (да, това е истинското й фамилно име), която имала горчив опит с мъжете. „Онлайн запознанствата са вторият най-разпространен начин, по който се събират двойките“, казва Ейми в своя лекция за TED. Обнадеждена от този статистически факт (а статистиката, за разлика от любовта, е нещо, което никога не я е разочаровало), дигиталната специалистка решила да си направи профил в сайт за дейтинг. И да не се предава, докато не накара алгоритъма на запознанствата там да проработи в нейна полза!

Сродни души?

Първата трудност, с която се сблъсква: интерактивният онлайн въпросник. „Не обичам да губя време за такива неща, затова копи-пейстнах пасажи от служебното ми портфолио. В него се говореше предимно за монетаризация, Javascript, статистически данни...“, смее се Ейми. Едва ли е избрала най-добрия начин да разкрие своята романтична страна. Странното е, че алгоритъмът за откриване на съвпадения все пак я свързал с куп мъже. Американката била залята от предложения за срещи. „Наистина ужасни срещи“, подчертава тя. „Например Стийв, IT-специалист, с когото системата ме беше свързала заради общите ни интереси в компютърната сфера и технологиите, както и заради това, че харесвахме музиката от 80-те. Разговорът ни не вървеше, но той поръчваше още и още храна. И много вино. В края на вечерта вече бях сигурна, че между нас нищо няма да се получи.“ Стийв вероятно бил убеден в същото. Отишъл до тоалетната и повече не се върнал. А сметката била колкото месечния наем на Ейми. Сред ужасните мъже, които според алгоритъма били нейните „сродни души“, попаднали и такива с беден речник, други използвали неуместен език, трети я посрещали с „Дай пет!“, не спирали да си проверяват телефона или пък й отправяли неприятни сексуални намеци. Нито един не попитал за работата й!

В ролята на Купидон

Въпреки това психолозите от сайтовете за запознанства продължават да се кълнат, че техните компютърно генерирани алгоритми предлагат пътя към истинската любов. „През изминалите десет години сме имали 44 милиона регистрации, които са довели до близо половин милион сватби“, хвали се Гриян Гонзага, социален психолог от екипа на eHarmony. За разлика от други уеб услуги за дейтинг, eHarmony не позволява на клиентите си да търсят сами в базата данни. Потребителите плащат месечна такса, за да бъдат свързани с предложения, базирани на собствените им отговори в анкета с около 200 въпроса. Каква е формулата, която играе ролята на Купидон? Гонзага няма право да издаде толкова поверителна информация, но все пак надига малко завесата. Според него най-новият алгоритъм за намиране на съответствия се осланя на шест опорни точки:

  • сприхавост (т.е. колко склонен към скандали е даден човек);
  • предпочитания за близост (колко силна емоционална отдаденост очаква от партньора);
  • до каква степен е материалист;
  • доколко е оптимист;
  • ниво на сексуална и романтична страст;
  • ниво на екстровертност и готовност за нови преживявания.

„Колкото повече двама души се припокриват по тези точки, толкова по-големи са шансовете им“, твърди Гонзага и обяснява защо сходствата са важни: „Да кажем, че измерваме нивото на любезност от 1 до 7. Двойка с общ сбор 8 е с по-добри шансове от такава с по-нисък резултат. Но ако сборът от две четворки е прекрасен, то това не е така при осмица, получена от 1 за единия партньор и 7 за другия.“

Принц Чарминг

Ейми обаче си пати от тази теория и открива недостатъците й на практика. „Мъжете, с които ме събираше сайтът, може и да не са лоши. Но просто не бяха за мен“, казва тя. Проблемът е, че ако алгоритмите си пасват, това не означава, че непременно и хората ще си паснат. „Конфронтирани сме от празни полета, в които трябва да поместим всичко за живота ни, а наистина малко хора могат да са брутално честни за себе си. Освен това всички онези въпроси от типа на „Любител на кучета или на котки?“ не помагат – не си търся приятелче, а съпруг! Така че има определено количество излишна повърхностност в тези сайтове.“ Дигиталната специалистка решава да си помогне, като обърне механизма. Запитала се какво търси в един мъж и си съставила списък с важните качества – възпитание, религия, работа, хобита, външен вид и дори любими дестинации (нейната била Петра в Йордания). „Дадох точки на всяко качество, за да изработя формула, по която да оценявам дали си заслужава да отговоря на човека, да изляза на среща с него или да продължа отношенията ни.“ И така, Ейми скоро попада на Принц Чарминг на нейните мечти. Единственият проблем: той не я харесал. Но и тогава тя не се отказва, продължавайки да анализира алгоритъма! „Не бях взела предвид конкуренцията. Всички други жени от сайтовете за дейтинг – профил след профил, бяха доказателство, че трябва да събера още информация за системата. Направих си няколко фалшиви мъжки профила, за да мога да наблюдавам как се държат жените, които бяха харесвани от типа мъже, които аз харесвах.“

Супер профилът

Въоръжена със собствения си статистически опит, американката извлича есенцията на ефективното онлайн флиртуване. Оказа се, че обемът има огромно значение. „Умните хора са склонни да прекаляват с писането. 500 думи са твърде много за едно съобщение. Предизвикателството в тази среда е да кажеш нещата с по-малко думи, най-добре с около 90. Оптимистичният език също е важен. Най-популярните момичета в мрежата използват често думи като „забавно“ и „харесвам“, а не „Javascript“, самоиронизира се Ейми. Що се отнася до тайминга, проучването й показало, че ухажваните дами замлъквали средно за по 23 часа между отделните комуникации. „Само защото имате интернет и сте будни посред нощ, не означава, че времето е подходящо за комуникация.“ И накрая – снимките! Всички харесвани момичета били качили кадри, на които са с голи рамене, деколте или гол гръб. И Ейми запретнала ръкави... Най-сетне профилът мечта бил факт!

Алгоритъм за любов

Този супер профил не криел истината за Ейми – пак бил неин, просто пресявал най-подходящата информация. „Оказа се, че съм свършила добра работа. Бях най-популярната онлайн! Много мъже искаха да излязат с мен.“ Никой от тях обаче не покривал минималния сбор точки от списъка с изискванията. „Чаках дълго, отчайващо дълго. А всичките ми близки ме съветваха да снижа летвата. „Много си капризна“, казваха те.“ Но ето, че един ден й писал страхотен мъж, който успял да прескочи летвата! Излезли на среща, която се превърнала в 14-часов разговор! Година по-късно пътували заедно до... Петра, Йордания, където той паднал на колене и предложил на Ейми брак. Днес вече са женени и се радват на дъщеря си (Петра). Изводът? Има алгоритъм за любов! Просто не е този, който ви се предлага онлайн. „Трябва сами да си го напишете. Дали ще е заради любов, или за стартирането на нов бизнес – за да успеете, трябва да умеете да се помествате в празните полета или да ги създавате по собствените си правила. И тогава можете да сте капризни колкото си искате!“

Идеалният акаунт

Най-популярните жени онлайн са онези, които се описват като стройни, не са въздържателки в пиенето, имат куче и са на 25-26 г., а последната им връзка е продължила между три и осем години. Поне такъв е изводът от проучване на сайта за запознанства Plenty Of Fish. Екипът му изследвал близо два милиона съобщения, изпратени между потребителите от двата пола. Анализирани били чертите на характера, физиката и дължината на профилите. При мъжете най-популярните акаунти били на представителите на силния пол, които се описват като атлетични, с кестенява коса, споделят, че искат деца, че пият в компания и че имат магистърска или докторска степен.

Текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser