Преминете към основното съдържание

Ученичка на Светлин Русев с изложба живопис „Брегове“

Колоритните произведения на Мария Райчева са като околосветско пътешествие по море и суша

От 24 ноември до 8 декември в галерия „Сезони“ Мария Райчева представя изложба живопис, озаглавена „Брегове“.

Мария споделя за изложбата си следното:

Заглавието „Брегове“ се появи малко след първите платна в настоящата изложба, като обединяваща сюжетна линия.

Брегът като граница между земята и водата, брегът като пристан, но и като край на сушата – на познатото и сигурното. Брегове … мястото, което търсим и към което се стремим, в пряк и преносен смисъл.

Това, което ме водеше през купчината празни платна и готовата за работа палитра, беше по-скоро почти хедонистичното удоволствие от претворяването на природните дадености със средства като форма, колорит, пространство… Малко безотговорната наслада от изследването на възможностите на цвета, пластичността на боята, разнородните настроения и внушения, към които форсираната цветност от една страна, или монохромността от друга, водят възприятието.

В изложбата съжителстват платна с повече пластично-колоритно звучене – панорама от градове, заливи, архитектура и природа, и такива, натоварени с повече експресивно абстрахиране на натурата, където реалистичното отстъпва на мистичното и имагинерното. Подходът към всяка картина е продиктуван от личното ми усещане към сюжета, както и от желанието за постигане на определено въздействие върху зрителя чрез средствата на живописта. Без претенции за изчерпване на темата и сюжетното многообразие, поднасям своите творби на вниманието на уважаемия зрител.“

Мария Райчева е родена през 1977 г. в гр. София, тя завършва специалност „Живопис“ в НХА в ателието на академик Светлин Русев. През 2008 г. защитава докторска степен по Изкуствознание. Носител е на няколко престижни награди. През 1998 г. - II-ра награда в Националната младежка изложба - конкурс "Целувката", през 2002 г. - II-ра Награда в конкурс на Международна фондация Св.Св. Кирил и Методий", през 2008 г. е носител на Почетен диплом от Национална изложба - гр. Плевен, а през 2013 г. печели I-ва награда в националната изложба "Градски пейзаж" - Шумен. Има редица самостоятелни изложби и участия в съвместни изложби у нас и в чужбина сред който TEFAF, Маастрихт, Български културен институт, изложби в Будапеща, Инстанбул, Варшава, Виена и Братислава. 

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser