Преминете към основното съдържание

Ученици на Райна Кабаиванска ще представят “Турандот”

Събират се през декември в Софийската опера

Млади оперни изпълнители с международна кариера от Школата на Райна Кабаиванска ще представят “Турандот” на Джакомо Пучини в Софийската опера и балет на 9, 11 и 13 декември под диригентството на Никола Пашковски, асистентът на Рикардо Мути.

Проектът е съвместна продукция на Софийската опера и балет, Нов български университет и Фонд “Райна Кабаиванска” и представя в главните роли ученици на Райна Кабаиванска. Младите артисти, участници в продукцията от България, Италия, Южна Корея, Испания, Китай и Сърбия, се усъвършенстват в майсторските класове на голямата оперна актриса в НБУ, Академия Киджана в Сиена и Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, Италия.

Постановката на “Турандот”, която вече е представяна в Япония, Гърция, Германия, Швейцария е с участието на хора и оркестъра на Софийската опера и под режисурата на академик Пламен Карталов. През 2018 г. тя ще се играе за трети път в Япония.

“Турандот” е третият проект в продължение на усилията на Райна Кабаиванска да работи за откриването и развитието на млади таланти, както и за тяхното представяне на световната оперна сцена. През 2010 г. Софийската опера, Нов български университет и фонд “Райна Кабаиванска” представят операта „Бохеми“ със студенти на Райна Кабаиванска от България и Италия. Постановката се играе в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. – и в два спектакъла в Театро Комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, постановка на Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия, в партньорство с Нов български университет.

Амбицията на продуцентите и тази година е, след премиерата си пред българска публика, спектакълът на “Турандот” да бъде представен и на международна сцена.

Вече 16 години Райна Кабаиванска работи с млади оперни артисти от цял свят, които пристигат в България за участие в нейните майсторски класове, организирани от НБУ. Тази година бяха отбелязани рекорден брой кандидати от 4 континента и 18 държави. Галаконцертът, с който завършва всеки майсторски клас, е едно от най-очакваните от публика оперни събития в началото на музикалния сезон.

Мисията на фонд „Райна Кабаиванска” и НБУ е да даде възможност на млади оперни певци с изявен талант да продължат своето образование в България и в Италия и да се представят на международната оперна сцена. До момента фондът е присъдил над 70 стипендии в три категории за обучение с Райна Кабаиванска – за майсторския клас в Нов български университет, за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия и специални едногодишни стипендии за Музикалния институт “Веки - Тонели” в Модена, Италия. През годините дарители на фонда са личности и организации, сред които Фондация “Америка за България”, Фантастико, Столична община. Събитията са под патронажа на Президента на Република България.

Вижте краткото видео, което представя Райна Кабаиванска и част от учениците й, заснето от Костадин Кръстев-Коко (един от авторите на най-прекрасните корици на сп. ELLE).

 

Още по етикети

опера , музика , култура
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser