Преминете към основното съдържание

Учените доказват, че готвенето е най-добрият начин за справяне със стреса

А това е много важно в ерата на хаоса сред пандемията от коронавирус.

Забелязали сте, че с настъпването на „ерата на самоизолацията“ много от приятелите ви - в Instagram или Facebook - рязко започнаха да готвят? Веган шоколадови бисквити, вариации на паста, домашен хляб… Оказва се, че лудостта по рецептите на Джейми Оливър и блогърите на insta не е просто мода или опит да се покажеш, а нормална защитна реакция на мозъка.

Торти в чашка, фетучини с трюфели, крем супа от аспержи - готвенето съобщава на мозъка ни две важни послания: „Вкъщи съм в безопасност“ и „Най-доброто тепърва предстои“.

Независимо дали живеете сами или в голямо семейство, готвенето ни създава нов ритъм или някакъв оптимистичен модел. Добавянето на нов вкус, комбинация от цветове, текстури и форми ни дава сигнал, че събитията около нас се променят, трансформират се по по-лежерен и позитивен начин.

Освен това се задейства ретроспекция. „Миризмата на подправки и ванилия е успокояваща и често ни напомня за щастливи времена. Обонянието и свързаните с него рецептори са много тясно свързани с онези области на мозъка, които са отговорни за силните емоции и паметта ”, казва д-р Мери МакНаугтън-Касил, клиничен психолог от Тексаския университет. На подсъзнателно ниво това ви връща в дните, когато баба ни е пекла сладки,ние сме били безгрижни деца, а думите „пандемия“ и „децинфектант“ дори не са съществували в лексикона.

Готвенето също ни позволява да бъдем по-креативни, особено ако ежедневието ни няма нищо общо с творчеството. И за разлика от рисуването, бродирането или заниманията с писане, готвенето рядко остава недовършено. Това означава, че можете да видите и опитате реалния резултат от труда си.

Друг доказан ефект от справянето със стреса: готвенето в много отношения прилича на медитация. Не, не изчиства напълно ума, но със сигурност сме леко отнесени. Вниманието ни е съсредоточено върху определени храни и тяхната обработка, един вид „инструкции стъпка по стъпка“ с ясна последователност от действия, което естествено помага да се преодолеят тревожността и депресията, вместо да потънем в тях.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser