Преминете към основното съдържание

Учените откриха нов фактор, влияещ на теглото

Талията и фигурата ви са различни в различните възрасти, независимо от диетите и спортуването
© iStock

Учените имат нова хипотеза като доказателство, с помощта на което обясняват защо много хора губят формата си с възрастта. За увеличаването на обема на талията и на теглото“виновни“ са костите, конкретно костите на таза.

Учените от Университета в Северна Каролина твърдят, че фигурата и талията са „плаващи“ дори и в периодите, в които спазвате режим на хранене и имате физическа активност. Тези фактори не са основни в контролирането на теглото - основната причина са тазовите кости.

На около 20-годишна възраст развитието на скелета и на костите на човек достига своята зрялост и се смята, че тогава спира растежът. Според изследователите обаче това не е точно така – растежът според тях продължава и след тази възраст.

До към 80-годишна възраст може да се наблюдава растеж на костите на височина и на ширина. Тазовите кости се развиват до дълбока старост, а това води до увеличаване обема на ханша и на теглото. Средно ширината на възраст около 79 години при един и същи човек е по-голяма с около 3 см, отколкото, когато е бил на 20. В хода на изследването учените са измервали показателите в теглото и обиколката на ханша на 264 човека от различни възрасти.

Автор Люба Вангелова 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser