Преминете към основното съдържание

Учените разкриват: как мъжете и жените гледат на бившите си?

Да останеш приятел с бившия си е деликатна тема. За някои способността да надградят любовта с платонична дружеска връзка, е знак за емоционална зрялост. Според други подобни отношения биха били единствено източник на проблеми.Нека видим обаче какво мислят специалистите...

Скорошно проучване сочи полови разлики

Изследването, публикувано в сп. Social Psychological and Personality Science, разкрива, че може да зависи и от пола ни това как приемаме бившите си партньори. В изследването на учени от университета в Грац взели участие близо 900 души. Всеки от тях имал хетеросексуална връзка от най-малко четири месеца, както и бивш партньор, с когото отношенията също са продължи поне четири месеца. Това, което установили експертите, е, че мъжете като цяло имат по-положително отношение към своите бивши половинки, отколкото жените. Откъде обаче идват разликите? Наистина ли полът има значени за отношението ни към бившите ни партньори?

Обясненията на изследователите

Експертите повдигат няколко интересни хипотези относно източника на това несъответствие. Според тях основното обяснение е в това, че еволюционно жените са по-склонни да имат прагматични нагласи към любовта, включително по-явен стремеж към дългосрочни моногамни връзки, докато мъжете предпочитат игривите аспекти от флирта и любовта, те ценят секса по-силно от дамите като физически акт, който доставя удоволствие. Казано по-просто, тази еволюционно предпоставена теория означава, че жените са по-склонни да гледат на вложените време и усилия в дадена връзка като на загуба, ако отношенията не доведат до доживотно обвързване, докато мъжете, от своя страна, предпочитат да разглеждат дадена връзка като сексуално удовлетворяващо преживяване, което отговаря на техните нужди и очаквания. Изследователите също така отбелязват, че жените много по-често от мъжете изтъкват като причина за прекратяване на предходна връзка някакво проблемно поведение на партньора, като изневяра или емоционално и физическо насилие. Мъжете пък на свой ред обикновено не могат да изтъкнат конкретна причина и по-скоро не знаят защо са се разпаднали предишните им отношения.

Жените се справят по-конструктивно с последствията от раздялата

Това също става ясно от проведеното изследване. Жените имат навика да споделят проблемите си, свързани с емоционалните им отношения, с приятелки и да търсят подкрепа от тях. Така дамите обичайно получават уверение, че въпросният партньор не е бил достоен за тях. Мъжете, от друга страна, обикновено изпитват по-голяма амбивалентност и често остават емоционално привързани по-дълго към партньорката си, както и по-рядко вярват, че бившата им половинка не е била подходяща за тях. Ето защо е по-вероятно мъжете да изпитват и по-позитивни чувства към бившите си, отколкото жените.

Разбира се, предвид голямата динамика в обществото, може и много неща да се променят. Има скорошни изследвания, които сочат, че много жени имат проблеми с моногамията точно толкова, колкото и мъжете. И сега, когато жените са по-независими от финансова гледна точка и натискът да се омъжат е намалял, по-малко вероятно е те да възприемат всеки мъж в живота си като някой, с когото ще са завинаги.По материали от сп. "Журнал за жената"

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser