Преминете към основното съдържание

Учените сметнаха колко дървета трябва да се засадят, за да се спаси планетата

Препоръчва се нови гори да се засадят в Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Китай
© iStock

Ново проучване на учените Crowther Lab в Цюрих показва, че насажденията могат да бъдат най-ефективното решение на проблема с изменението на климата на планетата.

Изследователите са създали карти, на които са отбелязали къде да бъдат засадени дървета и колко парникови газове могат да неутрализират тези области.


ИМА ЛИ ЗЕЛЕНА НАДЕЖДА ЗА АРХИТЕКТУРАТА И ДИЗАЙНА?


Учените са открили, че при сегашните условия жителите на планетата трябва да имат 4,4 милиарда хектара гори, което е с 1,6 милиарда хектара повече от сега. Веднага след като се появи препоръчителната „зелена” зона, зрелите дървета ще могат да преработват около 205 милиарда тона атмосферни емисии, т.е. две трети от общия обем на газа след индустриалната революция.

„Знаехме, че засаждането на гори може да помогне да се справим с изменението на климата, но дори не си помислихме, че влиянието на този фактор ще бъде толкова силно”, коментираха авторите на изследването. Според тях е необходимо да се действа бързо, защото дърветата се нуждаят от време за растеж.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser