Преминете към основното съдържание

Удивителната история зад песента Moon River от "Закуска в Тифани"

Песента, изпълнена от Одри Хепбърн, печели награда "Оскар" за най-добра оригинална песен и две "Грами" за запис на годината и песен на годината, a е имало вероятност дори да не бъде включена във филма
© getty

Има два типа хора в света - тези, които са гледали класиката "Закуска в Тифани" и обичат всичко свързано с нея и такива, които не са я гледали. Аз съм от първите. Обаче от онези обесебените, които знаят наизуст диалозите на героите и могат да суфлират на актьорите, докато филмът си върви. 

Филмовата версия на историята на Холи Голайтли откри пред 13-годишното ми аз един нов свят на старото кино и тези от Златната ера на Холивуд. И няма какво да не харесаш в образа на Одри Хепбърн и в сценария на Труман Капоти. 

Включително и саундрака към екранизирания роман - "Moon River", който в момента присъства в десетки различни варианти в Spotify плейлиста ми, а освен Луис Армстронг, Арета Франклин, Джуди Гарлънд, Франк Синатра, които са изпълнявали песента в миналото, днес и съвременни звезди като Франк Оушън, ASAP Ferg, Марк Ронсън, Пикси Лот продължават да се вдъхновяват и да правят кавъри на тази съвсем семпла песен. 

Но как тази омагьосваща песен, написана от Хенри Манчини и Джони Мърсър и изпълнена от Одри Хепбърн, оформи този култ около себе си?

Първоначално, студиото се притеснява, че Хепбърн не е достатъчно добра певица и имат намерение да дублират друг глас над нейния. Но композиторът Хенри Манчини, човекът, който стои зад „Розовата пантера“, успява да създаде мелодия специално за ограничения вокал на Хепбърн, като гледа изпълнението ѝ в „Смешно лице“. Отнема му около месец, за да напише първите три ноти, а останалите - след половин час, спомня си вдовицата на Манчини, Джини в интервю за Би Би Си през 2015 г.


КАК ОДРИ ХЕПБЪРН СЕ ПРЕВЪРНА В МОДНА ИКОНА?


За текста, той се обръща към Мърсър, който през цялата си кариера е написал текстовете на повече от 1500 песни.

Въпреки че мнозина може би смятат, че живеещата в Манхатън Голайтли пее за река Хъдсън в Ню Йорк, песента всъщност е вдъхновена от един южен град. Мърсър пише припева върху спомените си на дома от детството му в Савана, Джорджия - "Back River". Работното заглавие "Blue River" е коригирано, когато осъзнава, че то е вече използвано. Една година след излизането на филма, окръжната комисия на Чатъм нарича част от реката "Moon River".

Невероятното е, че имало вероятност емблематичната песен изобщо да не влезе във филма. Сценарият е прекалено дълъг, и това кара ръководителя на Paramount Pictures да предложи тази известна сцена на пожарната стълба да бъде отрязана.

"Визуализацията беше минала много добре. Продължихме да се вълнуваме за песента, най-вече Блейк [режисьорът]. Бяхме въодушевени за филма като цяло, въпреки че осъзнахме, че работата дълга и някои моменти трябва да бъдат отрязани", споделя Манчини.  Първото нещо, което Марти [Ракин] каза, е: "Е, песента трябва да си отиде." 

"Видях как Хенри пребледня", казва Джини. "Всички бяхме зашеметени, напълно зашеметени! Помълчахме минута-две и след това се появиха няколко причини, поради които трябваше песента да остане във филма, а други моменти да се премахнат." Не забравяйте, че студиото вече беше притеснено за музикалните способности на Хепбърн.

В крайна сметка, Одри Хепбърн настоява песента да остане.

И благодарение на нея, то остава. Очарователната акустична версия предлага една естествена визия на главната героиня, облечена в джинси и блуза, вместо обичайните ѝ рокли и бижута.

"Имаше повече от хиляда записа на „Moon River“, казва Манчини. "От всички тях - и не пренебрегвам записите на Анди Уилямс, Джони Матис и Франк Синатра - изпълнението на Одри беше окончателната версия. Превъзхождаше всичко, което някога се надявах за песента."

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser