Преминете към основното съдържание

Упражнения за уморени очи

5 прости техники за съживяване на погледа

© iStock

Този петминутен комплекс е полезно да изпълнявате винаги, ако сте стояли дълго пред компютъра. Но не само – може да ги изпълнявате и като профилактика.

1. Сляпа баба

Облегнете се на стола и вдишайте дълбоко, след това се наклонете напред и издишайте. Повторете 5-6 пъти. След това стиснете силно очите и ги отворете. Това също повторете 5-6 пъти.

2. Стрелки

Правете това упражнение бавно, без да движите главата си. Погледнете нагоре, надолу, наляво и надясно. Движете очите си в кръг, отначало по часовниковата стрелка, а след това обратно. След това движете очите си в квадрат, триъгълник и в знака на безкрайност пак в двете противоположни посоки. Ако чувствате напрежение в очите по време на изпълнението на това упражнение, е нормално – то е същото, както когато чувствате напрежение в краката, докато тичате или клякате.

3. Съсредоточете се върху носа

Гледайте право пред вас в избран обект в продължение на 2-3 секунди. След това преместете погледа на върха на носа си. Задръжте го там в продължение на 3-5 секунди. Повторете 2-3 пъти.

4. Масаж

Затворете очите и за половин минута масажирайте веждите с върха на палците си, като се стараете да не разтягате кожата си. Това помага за снемане на напрежението, ако ви болят очите.

5. Палминг

Това упражнение е аналог на шавасана йога. То не само отпуска очните мускули, но и дава почивка на нервната система. Поставете лактите на края на масата и кръстосайте дланите си. Силно ги притиснете към очите си така, че да няма никаква пролука за светлината. Останете така в продължение на няколко минути. Отпуснете мускулите на врата, раменете, гърба, дишайте спокойно и дълбоко, концентрирайте се върху дишането си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser