Преминете към основното съдържание

Уред за стегнато тяло в дамската чанта

Ластичното въже e супер уред за отслабване, трупане на мускули, възстановяване след травма или просто за тонус
© iStock

Какво ли не правим за да имаме красиво и хармонично тяло... Мъжете трупат мускулна маса, а жените се опитват да стопят всеки излишен грам, за да постигнат желаните форми. Тренировката с експандер (пружина) или единичният му вариант, ластично въже, върши чудеса в тези посоки. Ластикът с дръжки е универсален, мултифункционален фитнес уред и може да бъде непрекъснато с нас, да тренираме по всяко време. Според специалисти натоварването от упражнения с ластично въже е по-голямо, отколкото с гирички или други съпротивителни фитнес уреди. Когато мускулите работят заедно със съпротивлението, тренировката е много по-успешна. С ластик от латекс можем да стегнем и оформим всяка част от тялото си. Еластичните му свойства се определят от плътността, качеството, възрастта на латекса и честотата на използване.

Единичният тренировъчен ластик струва около 10-12 лв., в спортните магазини има и комплекти от 60 до 100 лв.

                   Видео помощници в тренировките

За да бъдат ефективни тренировките, трябва да отделяте поне по 15 минути 3 дни седмично. Всяко от упражненията се прави по 16 пъти:

© iStock

Оформяне на бицепс

Стъпете върху въжето и го изпънете. Хванете дръжките така, че дланите ви да сочат навън. Свийте лакти към раменете и след това разпънете ръце.

Преси за трицепс

Настъпете ластика с лявото стъпало, а дясното поставете пред лявото. Изпънете дръжките зад главата, свивайте лактите, а след това ги разтваряйте.

За раменете и горната част на гърба

Стъпете с два крака върху въжето и го изпънете. Хванете дръжките и движете раменете си нагоре и надолу, но не свивайте лактите.

                 Фитнес на 1 кв.м.

За прешлените

Застанете изправени, стъпете на въжето и хванете дръжките. Повдигнете ръцете на нивото на раменете. Уверете се, че не докосвате тялото с лакти. Върнете се отново към изходна позиция.

За гръдните мускули

Сложете ластика под топка и легнете по гръб, хванете дръжките. Свивайте лакти, като се уверите, че са на нивото на раменете и въздействат на мускулите на гръдния кош, когато повдигате ръцете си.

За гръб

Седнете на пода с крака, разтворени пред тялото. Хванете дръжките на въжето и свийте лактите близо до талията. От това положение притегляйте ластика бавно към себе си. Заемете отново изходна позиция.

За талия

Стъпете върху въжето и го изпънете, като разтворите краката на широчината на раменете. Хванете дръжките с лявата си ръка и поставете дясната на талията. Накланяйте се надясно и се изправяйте. Забележка: Това упражнение се изпълнява по 16 пъти за всяка посока.

За хълбоци и бедра

Стъпете върху въжето и го изпънете, като държите краката разтворени на ширината на раменете. Хванете дръжките. Клекнете ниско, като притегляте дръжките на въжето към себе си и се върнете отново към изходна позиция

За хълбоци и бедра 2

Легнете по гръб с колена, сгънати и вдигнати така, че да образуват ъгъл от 90 градуса. Поставете ластика около краката и хванете дръжките във всяка от ръцете си. Дръжте краката разтворени на ширината на раменете, сгънете коленете така, че да докоснат тялото и се върнете към изходна позиция.

За плосък корем

Легнете по гръб и разтворете крака. Поставете ластичното въже под стъпалата и хванете дръжките с двете ръце. Бавно повдигайте и двата крака едновременно от пода и ги спускайте обратно. После бавно повдигнете главата, шията, раменете и горната част на гърба от пода и отново легнете.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser