Преминете към основното съдържание

Успели навън, но се връщат в България. Защо?

Три млади, красиви и получили образованието си в чужбина момичета разкриват пред ELLE защо виждат бъдещето си тук
© Костадин Кръстев-Коко

Те са млади, с добро образование и престижен опит в чужбина. Въпреки това не избират да се реализират зад граница и виждат бъдещето си тук. За колко такива хора се сещате? Ние – със сигурност за три! Запознайте се с Явора Георгиева, Стефани Христова и Ирен Дикова

Явора Георгиева, 25 г.

От Dior до Modalllab

Явора Георгиева е на 25 г. и въпреки, че е живяла и учила в Италия, където е работила за големи модни марки като Dior Couture, се завръща в България. Вижда бъдещето си тук. Решила да излезе от България, след като завършила първото си висше образование в София. Самата Явора се определя като артистична личност, а това определено съвпада с избора й да живее в Италия. Там учи в Istituto Europeo di Design, специалност мода и текстил, в продължение на три години. През това време е имала късмет да попадне сред учениците на Анджело Монтанини (рисувал „Властелина на пръстените“ и главен дизайнер на Prada). Отделена от близките и семейството си, Явора успява да се съхрани и да бъде водена от личната амбиция да постигне нещо в живота. Поставя си колкото се може по-високи цели, за да не губи интерес към това, с което се занимава. Като социална личност, тя успява да завърже контакти и приятелства с хора от цял свят. Но, за съжаление, Явора е и пример за амбициозно момиче, сблъскало се с лошата слава на българите по света. Когато решава да търси стаж за малкото оставащи позиции в по-добрите фирми, осъзнава, че независимо какво си постигнал, да си италианец е предимство. Това е и една от причините Явора да се прибере обратно в България. На родна територия заедно с още четири момичета (Катерина Малаганска, Кристина Лалчева, Камелия Йорданова и Маргрета Николова) Явора основава един наистина нестандартен и иновативен проект – Modalllab Creative Studio. „Modalllab е пространство не само на нашите идеи, ние работим със студенти от НХА, с други наши колеги, участваме в благотворителни каузи, предоставяме студиото за изложби и приветстваме всякакви креативни инициативи“, казва Явора, дизайнер, моделиер и конструктор на дрехите (марката й предлага модели и за жени, и за мъже). Успехите й вече са налице, а скоро рокля на Modalllab ще стигне чак до Сен Тропе (ще я носи Веси Бонева, която ще пее там).

Млада, борбена и изключително талантлива, Явора не спира да следва мечтите си, да върви целенасочено и упорито по своя път и да не съжалява за нищо. Освен за едно – че денонощието е само 24 часа

ВЪРНАХ СЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО...

...имам по-добра възможност да правя това, което искам. В Италия ти си един от многото дизайнери сред много добрите и трябват години работа, за да се наложиш и да натрупаш опит. В България не е лесно да започнеш собствен бизнес и да събереш точните хора, както и да градиш име, но е възможно, докато в мащаба на Италия е доста по-трудно. А и тук производственият процес е далеч по-лесно осъществим.

„Поставям си колкото се може по-високи цели, за да не губя интерес!“

* * *

Стефани Христова, 24 г.

Семейството преди всичко

Също като Явора, и Стефани Христова е завършила две висши образования, само че и двете – в чужбина, при това – паралелно. Едва на 24 г., Стефани е възпитаничка на един от най-престижните частни университети в Швейцария – Hotel Institute Montreux, където е завършила специалностите хотелски мениджмънт и туризъм и бизнес администрация. „Швейцария е призната за родината на туризма и обучава туристически кадри в продължение на повече от 100 години“, обяснява Стефи.

Желанието й да се сблъска с друг опит, мироглед, знания и възможности също са сред причините, които отвеждат Стефани зад граница. Въпреки, че е приета топло в чужбина, нейната съдба й подсказала, че мястото й определено не е там. Освен личното й желание да се прибере в София, Стефи следва и своя семеен дълг – да продължи фамилния хотелиерски бизнес, граден над 20 години. Трите стъпки за успешна кариера, зад които тя застава, са: практически опит, управленски ноу-хау и езикови и комуникационни умения. Като всяко амбициозно момиче, и Стефи обича да се занимава с няколко неща едновременно. След като се прибира в България, се докосва и до модния бизнес, като част от български бранд за дрехи. Зад гърба си й са много фотосесии, както и две колекции – пролет/лято и есен/зима. В момента обаче фокусът й е в работата й като мениджър във фирма „Ефект 3“ (под нейната шапка стоят емблематични заведения като „Марайа Класик“, „Марайа Фюжън“, „Гранд Хотел Виктория Слънчев Бряг“, „Дружба Бай Гардън“ и много други).

„Много добре знам моето предназначение – работата ми изисква управление на всички нива в туризма. Като започнете от човешкия фактор и минете през всички етапи, докато стигнете до най-важния фактор, а именно – доволният клиент“, казва тя и добавя, че за да притежаваш успешен бизнес, добрият екип е най-важното нещо. Като максималист, Стефани често е прекалено критична към себе си и работата си. Но за нас тя е пример за подражание за всяко момиче на нейната възраст.

ВЪРНАХ СЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО...

...аз съм патриот и не смятам, че трябва да приложа наученото в някоя уредена държава, в която винаги ще бъда чужда. Прецених, че съм много повече от „евтина работна ръка“ и че България е страхотно място да разгърна потенциала си на 100%. Сега работя като луда и се чувствам по-жива и благодарна отвсякога. Другата причина е, че се чувствах длъжна да се върна – семейството ми е дало много за мен, сега е мой ред. Искам да следвам мечтите си, но и да му помагам. Това са традиции, които трябва да се спазват. Вече три години работя и живея в България и всекидневната ми практика показва, че тук няма квалифицирани „кадри“ в повечето специалности, защото младите хора не се прибират в родината. У нас остават тези, които са необразовани и некомпетентни в много области. А най-важният ресурс на всяка страна е човекът. Това е една от причините да се прибера.

„България е страхотно място да разгърна потенциала си на 100%!“

* * *

Ирен Дикова, 25 г

Благодаря, Милано!

Все по-трудно се срещат толкова усмихнати и положителни хора като Ирен Дикова. На 25 г., тя може да се похвали с бакалавър и магистратура в най-престижния университет за мода – италианския Instituto Marangoni. Четири години от живота си Ирен посвещава на Interior Design of Luxury Living в меката на модния бизнес – Милано. Въпреки че е имала възможност да избира измежду другите филиали на университета (в Лондон, Париж и Шан Хай), за нея Милано е точното място за изучаване на мода, дизайн и изкуство. Ирен е космополитен човек, авантюрист, който обича да се променя и да се сблъсква с непознатото. „Човекът на днешното време трябва да пътува, опознава, различава“, казва тя, обяснявайки защо е избрала да напусне България. От софийско семейство на архитекти, тя винаги е била подкрепяна в решението си да учи надалеч. И явно си е заслужавало. Успехите й зад граница започват още преди да завърши, когато един от най-известните архитекти и дизайнери в Милано – Фабио Ротела, я кани да работи в неговото студио. Успехът следва Ирен и когато печели проект за витрината на един от гигантите в модния бизнес – Zara Home. С гордост споделя, че е осъзнала силата на думата „благодаря“: „Казвам я на всяка втора дума. Това е навик на хората в Италия, те са много гостоприемни и възшитани – Grazie, Grazie, Grazie... Нещо, което мисля, че всеки човек трябва да прави и в България. И всичко ще е по-добре.“

За щастие на своите родители и приятели, Ирен била категорична, че след завършване на образованието си иска да се развива в България. И тя е от хората, които обичат да не им е скучно – смело можем да я наречем работохолик. Първата й стъпка в развитието си прави, като основава ELITE Interior&Design. Фирмата й се занимава основно с интериор на къщи, апартаменти, хотели, тв декори... Работата й бързо е оценена и скоро Ирен се заема с декорите на предаването „Нищо лично“ по bTV. Създава и свой собствен бранд за тениски Bloom Stars, тотален хит след младите хора в столицата. Желанието й развитие не спира до тук. Заедно със своята приятелка Цветелина Кръстева, Ирен основава Flower’s and Co Gallery. „Концепцията на галерията е да бъде новата арт локация в София, където да се изявяват таланти в областта на дизайна, модата, изкуството, та дори и бизнеса. Едно социално място, което, освен да те предразположи да обновиш гардероба си, ти дава възможност да правиш бизнес срещи, събития и уъркшопове“, обяснява Ирен. И тук успехите не закъсняват – вече е факт първата изложба на младата дизайнерка TeodoreP., както и заснемането на козметична рекламна кампания. „Колкото повече, толкова повече“ от „Мечо Пух“ определено важи и за Ирен – нашият пример, че човек трябва да следва мечтите си, без да търси най-лесния начин.

ВЪРНАХ СЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО...

...това е мой избор, той е комплексен и не мисля, че е грешен. Идеята ми да отида в чужбина беше да уча, да попия от всичко, което ме заобикаля там, да се запозная с прекрасни хора и да се завърна тук, където да разгърна потенциала си. Това и направих. Не съжалявам. Една от причините да се завърна е пътеката, предоставена ми от моите родители – зелена, цветна и благоприятна. Защо да разваля нещо, което толкова години е градено за мен? Просто избрах малко по-трудния път, за да докажа на себе си и на моите родители, че усилията и инвестициите им си заслужават.

„Човекът на днешното време трябва да пътува, опознава, различава!“

текст Кристиан Пижов

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser