Преминете към основното съдържание

Успешни модели над 60

Защо тези невероятни жени впечатляват света?
© Getty

Може би ще кажете, че никой няма нужда да гледа възрастни жени на подиума или пред обектива, при условие, че ежедневно ни заливат образите на млади свежи и красиви момичета. Но жените, които разрушават стереотипите, са онзи цвят на живота, без който нямаше да го харесваме такъв, какъвто е. Ето някои от тези, които остаряват с лекота.

© Getty, Беатрис Ост, 85

Казват, че мъжете са на толкова години, на колкото се чувстват, а жените на толкова, на колкото изглеждат. Но на колко години според вас изглежда 69-годишната Шарлот Рамплинг, която стана лице на козметична марка? А 70-годишната Катрин Деньов – героиня в рекламната кампания на Марк Джейкъбс за Louis Vuitton? На едни от последните ревюта на Рик Оуенс и Жан Пол Готие дефилираха елегантни дами, които са ролеви модели на нашето време – с позиция, опит и безапелационно чувство за стил.

Преди няколко години Ари Сет Коен създаде блога си advancedstyle.blogspot.com, в който публикува стилни зрели жени от Ню Йорк, които не само не се притесняват от възрастта си, но и намират в нея предимство. За много кратко време този блог доби такава популярност, че прерасна в проект, включващ книга, документален филм и сътрудничество с голяма модна марка.

© Getty, Лин Дел, 82

През 60-те Линда Родин е била модел, през 70-те открива магазин в Ню Йорк и става моден редактор, а през 2007 г. пуска на пазара козметична марка за етерични масла, които придобиват огромна популярност. През 2014 г. Мери-Кейт и Ашли Олсен, дизайнерки и създателки на модната марка The Row, канят Линда за лице на марката си. „Когато започнах своя блог, забелязах, че много млади момичета се обръщат към зрелите дами за съвети за стил – коментира Ари Сет Коен. - Сестрите Олсен са идеален пример за това как винтидж модата може да се комбинира с младежките тенденции. Самите сестри имат уникален стил.“ Линда Родин споделя, че всъщност тя носи винаги ярко червило и се усмихва: "Когато си честна и уверена в себе си, това е достатъчно и се вижда."

Легендарната холивудска красавица, която също участва в кампания за модната марка на Олсен, е актрисата Лорън Хътън (към онзи момент тя е била на 64). Самата тя споделя, че го е направила с огромно удоволствие. Друга героиня в проекта на Коен е 82-годишната Лин Дел – телевизионен водещ и собственик на бутик в Ню Йорк, споделя: „Достатъчни са чифт обемни слънчеви очила, за да изглеждате с 20 години по-млада.“ В нения случай най-голяма роля играе младежкият й дух.

Една от най-скъпоплатените модели в кампаниите на Givenchy и любим модел на фотографа Ричард Ейвдън е 85-годишната Чина Мачадо. Тя не се старае да съхрани младостта си по изкуствен начин и не е прибягвала до пластичната хирургия. Самата тя споделя, че сама вкъщи боядисва косата си, винаги използва мек тоник за премахване на грим, пуши и пие малко алкохол.

Дафне Селф е връстница на Чина и модел към агенция Models 1. Тя възобновява кариерата си след 55 години. Вивиан Уестууд признава, че никога не си е правила ботокс или каквато и да е друга интервенция и че няма и намерение.

Унгарката с италиански произход Кармен Дел'Орефис (родена е през 1931 г.) и до днес твърди: „Искам да живея красиво и да посрещна смъртта на високи токчета.“ Започнала да работи през 1945 г., Кармен е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като модел с най-дълга кариера на подиума.

Тези дами са далеч от мисълта, че годините минават и красотата си отива. За тях годините минават, но красотата им не увяхва! Защото тя няма възраст! Припомнете си само Айрис Апфел

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser