Преминете към основното съдържание

Устремени напред

Едни от най-свежите лица на БГ спорта, сцената и литературата застават рамо до рамо в мотивираща социална кампания. Целта им: да накарат младите да се замислят за реализацията си в България. А как те самите са намерили своята собствена посока? Предизвикахме писателя Захари Карабашлиев и световните шампиони Александра Жекова, Михаил Христов и Александър Деянов-SkilleR да си спомнят!
© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО

Те са постигнали своята реализация. И сега искат да предадат на другите от тяхното поколение и поколенията след това онази искра надежда, която ги е водила напред, понякога дори в тъмното и неутъпканото. Напред към победите. И понякога към неуспехите. Важното е да има движение, не да се стои на едно място. Точно това е идеята и на кампанията, зад която застават, поканени от Министерството на труда и социалната политика. Част от неговите инициативи за поощряване на младежката заетост е и конкурс за любителско видео „Посоката избираш ти, възможностите даваме ние“. Темата лепва като ръкавица на петте популярни личности, помолени да оценят качените във Facebook клипчета. Освен Сани, Мишо и SkilleR, в журито са и още две утвърдени имена: на писателя Захари Карабашлиев и на генералния директор на БНТ – Вяра Анкова. Срещаме се с част от журито, за да си спомним какво е усещането да избираш тепърва посоката си.

* * *

АЛЕКСАНДРА ЖЕКОВА

носител на световни титли и олимпийски финалист по сноуборд

„Намирам се в пика на спортната ми кариера“

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО

Най-добрата българска сноубордистка – няма друг начин да ви я представим, макар че едва ли се и налага. През последните години Сани се погрижи всеки българин да я запомни и да се вълнува с постиженията й. Последното, от които е златен медал от Универсиадата в Гранада, Испания, през февруари. Това, което ни впечатлява в нея повече и от титлите є обаче, е силната й социална ангажираност в различни каузи (като тази на Министерството на труда и социалната политика). И докато се чудим, откъде извира енергията й да се занимава с толкова различни неща, си припомняме, че и при предишните ни срещи Сани ни е изненадвала приятно с две неща – изключителния й позитивизъм и респектиращата й точност, резултат може би от така необходимата за спортистите спортна дисциплина. Този проект, разбира се, не прави изключение.

Ако трябваше да запишеш видео като за кампанията с твоята мотивираща история, какво щеше да кажеш?

Аз намерих това, което ме прави истински щастлива, това, което обичам да правя, което ме зарежда и вдъхновява, и го превърнах в своя професия. Беше един много дълъг и труден път, но и много интересен, изпълнен с предизвикателства, с трудни моменти и с огромно удовлетворение. То идва именно в моментите, когато успяваме да постигнем малките победи.

Какви малки победи?

Ежедневно човек поставя пред себе си цели, които го правят по-добър. Всеки момент, в който успеем да бъдем дисциплинирани, да спазим мотивация и енергия докрай, постигаме една малка победа.

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО, Гащеризон PINKO, 849 лв., обувки TED BAKER от MORRIGAN, 491 лв., елек - личен архив

Най-трудното за теб начало?

Моментът, в който моето хоби се превърна в моя професия, защото имаше много неща, от които трябваше да се лиша. Беше трудно да балансирам времето си между семейството, приятелите, образованието, работата. Но успях с огромно желание и дисциплина.

Ти си много слънчев човек. Откъде черпиш обаче допълнителна мотивация?

Всяко едно падение и неуспех са ме правили по-силна. Човекът, който винаги е бил до мен и ме е мотивирал, е баща ми. Той е преодолял доста физически страдания, много тежки травми, и ми е показал колко важно е човек да има силен дух, защото в много моменти силният дух е това, което ще те спаси.

„Посоката избираш ти...“ е за млади хора над 15 г. Когато ти беше на 15, имаше ли ясна представа за посоката ти тогава?

Да. Родителите ми ме подкрепиха. Но аз бях тази, която избра своята цел. Знаех, че ще бъде много трудно, но успях да я запазя през всички тези години, и продължавам да вървя, защото не вярвам, че съм достигнала точката, където искам да бъда.

Кои твои възможности смяташ, че още не си успяла да използваш?

Имам още накъде да се усъвършенствам във всяко едно отношение – като личност, спортист и професионалист. И полагам усилия във всеки от тези аспекти ежедневно.

Твоята лична мотивация да продължаваш образованието си?

Вярвам, че то ми помага и в спорта. И тъй като знам, че той е до време, мис-ля и за своя план Б. За пътя след професионалния спорт. Затова всяка минута свободно време, което имам, опитвам да инвестирам в образование и духовно усъвършенстване. А мотивацията ми е, че искам да бъда все по-добра.

И това те пази достатъчно ефективно от мързела?

Мързелът ходи по хората и е нещо много опасно, което трябва да се научим да контролираме. Светът става изключително конкурентно място, затова колкото по-подготвен си за него, толкова по-добре. И е много важно да използваме всяка една възможност за нови познания. Да пътуваме, да експериментираме и да не се страхуваме да паднем. Защото, като паднеш, трябва просто да се изправиш и да продължиш напред.

Говорейки за твоя план Б, теб какво те очаква напред?

Този момент все още е далеч. Намирам се в пика на спортната ми кариера. Но имам желание да работя с хора, да давам своя принос, особено за младите. Ще бъда щастлива, ако мога да въздействам на техния начин на живот, да променя ценностната им система в тази посока, в която спортът промени самата мен.

Твоят лайтмотив?

Преди години баба ми каза: „Работи по възможно най-добрия начин, пък да става каквото ще.“

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО, Гащеризон PINKO, 849 лв., обувки TED BAKER от MORRIGAN, 491 лв., елек - личен архив

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser