Преминете към основното съдържание

Устремени напред

Устремени напред II


* * *

МИХАИЛ ХРИСТОВ

световен шампион на дълъг скок при параолимпийците

„За мен е дълг да съм образован“

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО

Параолимпиецът Михаил е двукратен световен шампион на дълъг скок. Състезава се и в дисциплините бягане на 100 и на 200 метра. И ако се чудите как така бяга без ръце (ампутирани са му преди десетина години след инцидент с електрическа дъга, отделила се от трансформатор с напрежение 20 хиляди волта), какво ли ще кажете, като го видите да кара кола, колело, АТВ... Или пък да побеждава в предизвикателството „Човек срещу машина“ (надпревара срещу автомобил и мотоциклет на отсечка от 40 метра, където Мишо изпреварва със сантиметри рали шампиона Крум Дончев и състезателя по мотоциклетизъм Ангел Караньотов). Историята му е може би най-мотивиращата, която някога сме чували. И все пак, когато се изправи пред нас на живо, не забелязваме различния му път. Забелязваме различния му поглед – устремен напред, към неговата посока.

Ако трябваше да запишеш видео като за кампанията с твоята мотивираща история, какво щеше да кажеш?

Казвам се Михаил Христов. Роден съм, живея и може да се каже, че работя в България. Това е мой съзнателен избор и тук виждам бъдещето си.

Кратко, ясно и много мотивиращо. Такова видео ли най-силно ще те впечатли в конкурса?

Вече гледах някои от качените във Facebook клипчета. Най-много ми хареса историята на едно момче, което работи на кораб. Мечтата му била да пътува по света. В клипчето показва и моментите, в които е целият изцапан в машинно масло. Той е намерил своя начин да осъществи мечтата си, като работи в кораба. И е много добър пример, че понякога пътят към щастието е свързан с лишения и е доста трънлив, че трябва да се изцапаш, ако ще да е и с моторно масло.

Твоето най-трудно начало?

Може би след инцидента, когато се борех да продължа да живея. Когато започнах със спорта, също беше трудно, тъй като скочих в дълбокото. Трябваше хем да наваксвам, хем да ходя на състезания и да се издигам в класирането. Но се справих и продължавам напред.

Кога осъзна, че това, с което се занимаваш, е твоята посока?

Когато започнах да спортувам с удоволствие и ми беше приятно да отида да си направя тренировките, въпреки че нашите тренировки са тежки, изморителни, прилошавало ми е... Затова и трябва хората да търсят реализация там, където се чувстват в свои води.

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО, Риза ANDREWS/, 89.90 лв., сако SCOTCH & SODA от COLLECTIVE, 370 лв., панталон ANDREWS/, 109.90 лв.

Човек, който ти е дал допълнителна мотивация?

Доста са. В България има около 6 милиона души и всеки има своята история, която може да ме мотивира. Трябва да търсим нашия пример навсякъде. Може да е баба ти, може да съм аз. Един такъв човек за мен е моят треньор. Той има будистко спокойствие!

Кампанията е за млади хора над 15 г. Твоята 15-а година е била доста сложна.

Да. Тогава претърпях инцидента. Още нямах ясна представа как ще се случат нещата. Но вярвах, че мога да успея. Започнах да се занимавам с фитнес, като хоби и като посока, за да не седя по цял ден пред компютъра. Тъй като във фитнеса има и други хора, това ми помогна да спра да се притеснявам от моето състояние. Там се вдигнах и се надградих като човек.

Твоята лична мотивация да продължиш образованието си?

За мен е дълг да съм образован. Избрах правото, защото искам да отстоявам правата на човека. Лошо впечатление ми прави, че учениците не ходят на училище. Аз, като ученик, не можех да пиша хубаво, но всеки ден бях в училище, дори през зимата при минус 20 градуса.

Какво ти дава образованието?

Една отворена врата. Ако спра да се занимавам със спорт, винаги мога да стана юрист или нотариус, някакъв резервен вариант е. Имах момент, в който се колебаех дали да не се откажа от университета, идваше ми в повече да съчетавам ученето със спорта, но добре че не стана. Казах си, че щом съм се захванал, трябва да го довърша. Крайният резултат е моята мотивация.

Твоят лайтмотив?

Човек трябва да разчита на себе си, да вярва в това, което прави, както и че следва продължение.

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser