Преминете към основното съдържание

Устремени напред

Устремени напред III


* * *

АЛЕКСАНДЪР ДЕЯНОВ-SKILLER

световен шампион по бийтбокс

“Преди да стана световен шампион, ме гледаха с насмешка“

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО, Тишърт, шапка и кецове от MASSIVE*

Александър започва да се занимава с бийтбокс преди 15-ина години, без да си дава сметка, че съществува такъв стил. И без да си дава сметка, че ще продължи с това толкова време. Просто му идвало отвътре. Лека-полека започва се развива и да експериментира. След 2-3 години вече бил постигнал добро ниво и тогава разбира, че не е открил топлата вода. Вижда обаче и че е постигнал много, макар и да се е развивал на сляпо, в тъмните откъм интернет и социални мрежи години. Това го амбицира още повече. Следват събития и състезания в чужбина, за които събира пари от закуски. Днес работи активно за развитието на българската бийтбокс сцена, занимава се с деца таланти и се надява, че включването му в „Посоката избираш ти...“ ще мотивира и други като него да утъпкват собствените си пътеки.

Ако обобщиш твоята история така, че да е като любителските видеа от конкурса, как ще звучи тя?

Бях в седми-осми клас, английският ми още не беше на ниво, не говорех друг език. Но въпреки това чрез музика, чрез звук, чрез ритъм, общувах със световните бийтбоксъри. Разбрах, че това е нещото, с което искам да се занимавам. Наех си репетиционна, за да тренирам, понякога дори по 12 часа, случваше се да преспивам в студиото. В един момент издавах повече звучи, отколкото изричах думи.

Сигурно за хората около теб е било странно.

Много странно. Да тръгнеш по неутъпкана пътека, по която никой не е вървял, означава да се бориш с очаквания, с предразсъдъци. Дори майка ми, която е супер отворен човек, се притесняваше какво се случва с детето є. Да не говорим в училище как са гледали на това нещо. Преди да стана световен шампион, ме гледаха с насмешка – „този, дето плюе“. Но после титлата явно ги респектира и подигравките намаляха. Затова и с тази кампания трябва да покажем на младите, че няма страшно. Винаги ще има пречки, хора, които ще ги гледат критично и ще ги съдят, но те трябва да продължават да правят това, в което горят.

Бийтбоксът ли беше твоето най-трудно начало в живота?

Едно от трудните. Но може да се каже, че имах и по-тежка борба. Станах водещ на детското предаване „Неделно междучасие“ на една много крехка възраст – от втори до пети клас, когато децата в училище са безпощадни. А това предаване го гледаха всичките ми съученици. Отношението им към мен се промени, имаше подигравки дори и мен това ме затвори. Усетих, че съм сам. И че трябва да се науча да съм силен, да съм смел, да преследвам каквото мен ме интересува.

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО, Дънки HAMAKI-HO от COLLECTIVE, 269 лв., тишърт, кецове и шапка SUPRA от MASSIVE*

Какво те е мотивирало в трудните моменти?

Мисля, че мотивация могат да ти дадат страшно много неща. Но най-силната идва от самия човек. Има толкова много потенциал във всеки един от нас. Трябва да бръкнем вътре, да завъртим ключа и да не затваряме после тази врата.

Каква е посоката за теб от тук нататък?

Вече не се състезавам. Остарях (смее се). Така че за мен сега е важно да завихрям нови неща покрай мен. Направих асоциация, която да популяризира бийтбокса. Имам и школа за деца с такъв талант. Организираме европейско първенство по бийтбокс. За щастие, бийтбоксът в България има най-голямата сцена и популярност в световен мащаб. Дори бабите и дядовците знаят какво е бийтбокс. Имаме двама световни шампиони – Печенката и аз. Експериментирам и в музикален план, замествам се в по-нестандартни проекти.

Твоята лична мотивация да продължаваш образованието си?

Все още не съм завършил, но ученето е страшно важно. Моята специалност е политология и я избрах, защото смятам, че политика има във всичко – в човешките отношения, в изкуството, и това позволява успехите и дори абстрактните идеи да се материализират.

Кампанията е за млади хора над 15 г. Какво си спомняш от времето, когато ти беше на 15?

Бях открил това, с което исках да се занимавам. Имах самочувствието и желанието да горя в някакъв процес. Чувствах се пълноценно, че имам нещо мое си. Пожелавам го на всеки.

Твоят лайтмотив?

Човек е способен на каквото си пожелае. Въпросът е да го намери, да го поиска и да го направи.

© КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО, Тишърт, шапка и кецове от MASSIVE*

Тази година над 42 хиляди безработни и неактивни млади хора ще получат шанс за адекватни на изискванията на пазара обучение, стаж или работа, благодарение на Министерството на труда и социалната политика и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. По тази програма, в следващите пет години, в България ще бъде реализирана европейската Инициатива за младежка заетост, чрез която предстои да бъде даден шанс за професионално и личностно развитие на голям брой млади българи. Обявеният конкурс за любителско видео на тема „Посоката избираш ти, възможностите даваме ние“ е само част от многото инициативи, които планира да реализира Министерство на труда и социалната политика, за да може да популяризира възможностите, които Европейският социален фонд, чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ предоставя на всички желаещи да се развиват млади хора.

Настоящият документ е изготвен по проект BG051PO001-8.2.01 с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Управляващият орган на ОПРЧР носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз.

Текст Петра Денчева, стайлинг Димитрина Иванова, асистент мода Кристиан Пижов, коафьор Любен Николов, грим Цвети Христова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser