Преминете към основното съдържание

Утре гледаме премиерно "Тихият ангел" - филмът посветен на дядо Добри

Отличен за „Най-добър документален филм“ на United States Film Festival в Лос Анджелис

Освен Джан Бийзли във филма за Светеца от Байлова говорят дъщеря му Богдана, Йорданка Фандъкова, покойният проф. Божидар Димитров, както и самият Цар Симеон II. В лентата ще видите още хора чиито съдби са преплетени с тази на светеца, уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на Дядо Добри.

„Тихият ангел“ разкрива богатата палитра от живота на Добре Добрев, както и всички събития, които са го отвели към Бог и неговата безкористна кауза.

„Предизвикателството да създадеш филм за човек като дядо Добри е голямо, защото все по-често хората говорят за добрини повече, от колкото мислят и действат за да се случат. Надяваме се да променим това, като покажем на света благородното наследство, което ни остави дядо Добри“, допълва режисьорът на лентата Неди Джон Крос.

Филмът е създаден по идея на продуцента Уте Еренберг, копродукция е между България, Германия и САЩ, заснет в общо 5 държави за общо 4 години.

Това е историята на един „Божи пратеник“, който успя да обедини хора от различни националности, възгледи и социален статус в името на добро и в името на надеждата, носител на която макар и покойник дядо Добри си остава и до днес.

Неди Джон Крос споделя, че във филма е отделил специално място на България:

„Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата ѝ светлина, тази която в повечето случаи остава скрита. Всъщност ние сме велик народ с вековна история. Имаме изключително талантливи и стойностни хора, а за дядо Добри, какво мога да кажа… Той е символ на доброто, милосърдието и смирението. Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него“.

Филмът няма абсолютно никаква комерсиална насоченост, той има само една единствена цел и тя е да накара хората да се замислят за истинския смисъл на живота. Ако успеем да накараме поне един човек да го направи, значи сме си свършили работата добре“, казва Неди Джон Крос и допълва:

„А дядо Добри от Байлово, беше истинско чудо, тук на земята. Надявам се и вярвам, че в най-скоро време той ще бъде канонизиран светец. Лично за мен, той и приживе беше такъв. „

Още по етикети

филми , култура
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser