
Броени часове преди Коледа се срещаме с известната ни оперна певица Мила Михова, за да надникнем в кухнята й и да разберем какво подготвя за празничната трапеза. Няма как да не признаем, че сме изненадани да разберем, че въпреки многото й работни ангажименти, тя не само намира време за готвене, но и е решила да ни представи една доста интересна рецепта. А докато Мила приготвя ястието, говорим за Коледа, спомените и верните помощници.
Мила, с какво са свързани най-хубавите ви детски спомени около коледните празници?
Спомените ми от Коледа като дете са много разнообразни, основно са свързани с моите баба и дядо, които ме отгледаха, но имам и спомени от страхотни пътувания, защото във ваканциите честопътувах по местата, където работеше майка ми. Посрещала съм Коледа в Лондон, Рим, Берлин и винаги ми е било интересно да виждам как празнуват и украсяват другите градове, а особено през 90-те контрастът със София беше огромен.
Имате ли традиционна семейна рецепта за Коледа, която и вие приготвяте за празничната трапеза?
Всъщност, семейните рецепти са напълно традиционни и останали от баба ми, в последните години разнообразяваме с по-нови предястия и гарнитури към пуйката, често включваме тиква и сладък картоф към менюто.
Вие сте много ангажирана професионално. Оставя ли ви време за готвене и кои са вашите тайни помощници в кухнята?
Напоследък имам все по-малко време за готвене, със сигурност не толкова колкото имахме през пандемията. Не знам дали бих се справила с едно гигантско коледни меню разполагайки само с фурна и котлони. В последно време успявам да оптимизирам времето за готвене по празниците, като си помагам с Philips Airfryer Combi, който е супер за паралелно готвене на предястия, гарнитури, десерти, както и за основни през останалото време. И се управлява чрез мобилния телефон, което е много удобна функция за човек като мен, който е нон-стоп с устройство в ръцете си.
Работата ви е свързана с пътуване. Къде, според вас, са най-вкусните коледни ястия?
За Коледната пуйка и нейните гарнитури и сосове, със сигурност традицията на американската коледна вечеря е класика, харесвам тежките бавно готвени обедни менюта от Франция и Италия, но за мен истинският вкус на Коледа е българското меню от Бъдни вечер.
Какво си пожелавате за Новата година?
Повече време за почивка и сладък живот.
Ето и рецептата за огретен с тиква и сирене за фурна, която може да се приготви сами, като просто свържете апликацията NutriU с вашия Philips Airfryer Combi:
Време за подготовка: 10 мин.
Време за приготвяне: 30 мин.
Продукти:
1 Хокайдо тиква
1 щипка сол или други подправки по ваш вкус (сушен розмарин или щипка чили на прах)
125 - 150 грама сирене за печене – в тази рецепта сме избрали камамбер, но може да изберете козе или друго по ваш вкус
1 супена лъжица песто или магданоз по избор
1 супена лъжица олио от тиквено семе или зехтин
Гарнираме по избор с тиквени семки
Измиваме и почистваме добре тиквата, премахваме внимателно сърцевината. Отрязваме единия й край, за да създадем капаче. Поставяме тиквата с отрязаната част надолу и настройваме уреда на 160 градуса за 15 мин. Когато тиквата е готова, я обръщаме, овкусяваме и добавяме сиренето и пестото в сърцевината. Връщаме обратно в уреда и запичаме още 15 мин. на 160 градуса. Бързо, лесно и вкусно. Няма нужда да стоите до уреда, защото апликацията ще изпрати известие на мобилния ви телефон, когато ястието е готово. Бързо, лесно и вкусно!
Philips Airfryer Combi е вашият верен помощник в кухнята – с него готвите лесно, бързо и здравословно. Приложението NutriU се свързва към Airfryer Combi, за да ви осигури перфектния баланс между вдъхновение и насоки, като същевременно ви спестява време, а технологията Rapid CombiAir приготвя храната точно както ви харесва.