Преминете към основното съдържание

В София отвори врати читАлнЯ

Всеки, дарил книга, ще може да получи своята читателска карта всеки ден от 10 до 20 ч.

На 29 юли 2015 г. читАлнЯта се превърна в най-новата инфо точка и градска читалня на София, а посетителите на Градската градина ще могат за пръв път да четат електронни книги на четци PocketBook. Това стана благодарение на партньорство между Сдружение за градски читални и компанията PocketBook. Електронните четци дават възможност на читателите да се срещнат с литературата и книгите по модерен и удобен начин. Използването им е и проява на отговорност спрямо природата и опазването на околната среда.

Електронните четци PocketBook използват технологията E Ink - електронно мастило, която ги приближава максимално до четенето на обикновена хартия. E Ink екраните работят само с отразена светлина и не дават отблясъци на слънцето, така че очите не се уморяват, дори след като сте чели продължително време.

читАлнЯта бе официално открита в присъствието на кметицата на София г-жа Йорданка Фандъкова, директора на ОП Туризъм г-н Иво Маринов, партньори на проекта и дарители. По време на събитието бяха връчени тържествено първите читателски карти.

читАлнЯта е достъпна за всички граждани от 30 юли, четвъртък, а всеки, дарил книга, ще може да получи своята читателска карта всеки ден от 10 до 20 ч.

На разположение на читателите е книжна колекция от 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания. Развитието на книжната колекция ще продължи и след откриване на инфо точката. Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва читАлнЯта. Електронните книги на четците PocketBook за момента ще могат да се използват от притежателите на читателска карта за читАлнЯта само на място и след предоставяне на лични данни. Първата колекция от електронни книги е предоставена от издателство Colibri.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser